Begroting en verantwoording

Wat zijn onze plannen, wat kosten ze en hebben we onze doelen bereikt? Deze zaken bespreken we elk jaar met de gemeenteraad. In de verantwoording kijken we terug op de plannen en kosten van het afgelopen jaar. In de voorjaarsnota kijken we naar dit jaar. En in de begroting kijken we naar volgend jaar.

Begroting

De gemeente krijgt veel geld binnen en moet ook veel betalen. Daarom maken we elk najaar een overzicht van alle uitgaven en inkomsten die we het volgende jaar denken te hebben. Dat is de begroting. In de begroting staat wat we willen bereiken, hoe we dat willen doen en wat het kost.

Samenvatting begroting 2024

Begroting 2024

Verantwoording (jaarstukken)

In de verantwoording laten we zien wat we het afgelopen jaar hebben bereikt, wat we daarvoor hebben gedaan en wat dat heeft gekost. Via de jaarstukken leggen we verantwoording af aan de gemeenteraad over ons werk.

Samenvatting verantwoording 2022

Verantwoording 2022

Voorjaarsnota

Wat gaan we het komende jaar doen en wat gaat dat kosten? Het college vertelt dat in de voorjaarsnota. De gemeenteraad neemt een besluit over deze plannen. Daarna werkt het college de plannen uit in de begroting.

Voorbereiding voorjaarsnota 2024

Veel gemeenten hebben minder geld, ook de gemeente Utrecht. Dit komt vooral doordat gemeenten minder geld krijgen van de Rijksoverheid. Ook stijgen de kosten, bijvoorbeeld van de zorg. De gemeente kan niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Het college van burgemeester en wethouders wil Utrecht financieel gezond houden. En financiële problemen niet naar de toekomst schuiven, zodat de problemen niet nog groter worden. Daarom moet de gemeente bezuinigen.

Het college vroeg de organisatie om een lijst te maken met alle mogelijke bezuinigingen. Uit al deze opties maakt het college uiteindelijk keuzes. Lang niet alle opties zullen door het college gekozen worden. Het college presenteert de keuzes op 16 mei bij de voorjaarsnota. De planning is dat de gemeenteraad de voorjaarsnota op 11 juli vaststelt.  

De gemeenteraad wilde de lijst met opties voor bezuinigingen al eerder krijgen. Zodat de raad zich goed kan voorbereiden op de behandeling van de voorjaarsnota. Het college stuurde daarom op 17 april een raadsbrief met de lijst naar de gemeenteraad. Op deze lijst staan dus alleen opties om te bezuinigen. Lang niet alle opties worden uiteindelijk uitgevoerd.  In de raadsbrief staat ook hoe deze lijst is gemaakt.  

Lees de raadsbrief met de lijst

In de voorjaarsnota wordt op 16 mei duidelijk hoeveel geld de gemeente Utrecht kan uitgeven. En welke keuzes het college voorstelt om te bezuinigen. 

Overzicht financiële documenten

De financiële documenten van gemeente Utrecht staan op het planning en controlportaal.Bekijk overzicht financiële documenten

Open spending

Op de site Open spending kunt u zoeken in alle open financiële data van gemeente Utrecht. Niet alles is te zien, vanwege de privacywetgeving. U kunt wel zien wat bijvoorbeeld de elektriciteitskosten van een sporthal zijn of hoeveel trouwboekjes van gewoon leer en kunstleer kosten.

Oudere documenten nodig?

Oudere documenten over begroting, verantwoording en voorjaarsnota vindt u in ons webarchief, op deze zelfde pagina.

  • Het webarchief bewaart informatie op datum. Vul een datum in via de kalender links bovenin. Daarna gaat u naar deze pagina via het menu. Daar vindt u de documenten van vorige jaren.
  • Documenten van de Voorjaarsnota 2011 tot en met de tweede Bestuursrapportage 2015 zijn in 1 keer digitaal opgeslagen. Dit gebeurde op 10 november 2016. Zoekt u een document uit de periode 2011-2015? Vul dan in het webarchief de datum 9 november 2016 in. Daarna gaat u naar deze pagina en daar vindt u de documenten van 2011-2015.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

E-mail

finutrecht@utrecht.nl