nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrecht trekt 3 miljoen euro uit om instellingen in de cultuur- en erfgoedsector te helpen die financiële schade hebben opgelopen door de uitbraak van het coronavirus. De gemeente bood al eerder financiële steun, toen de sector in het voorjaar vanwege het coronavirus de deuren moest sluiten. De noodsteun geldt voor instellingen die van groot belang zijn voor de stad. Met de steun kunnen zij de resterende tekorten voor 2020 compenseren en doorgaan met hun (herziene) activiteiten. Zo wil Utrecht het diverse kunst- en cultuuraanbod in alle wijken behouden en een aantrekkelijke cultuurstad blijven voor inwoners en bezoekers van de stad.

Veel cultuur- en erfgoedinstellingen hebben sinds de coronatijd te maken met het langdurig wegvallen van inkomsten. “We zien dat het voortbestaan van cultuur- en erfgoedinstellingen in gevaar komt. Daarmee komt ook het aanbod van kunst- en cultuur voor iedereen in gevaar. Cultuur biedt mensen afleiding en ontspanning. Het draagt bij aan verbinding en om de wereld waarin we leven te begrijpen. Dat is hard nodig in deze tijd én in de toekomst. Daarom bieden we deze noodsteun.” aldus Anke Klein, wethouder cultuur.

Voor gesubsidieerde en niet-gesubsidieerde instellingen
Deze noodsteun is een uitwerking van de financiële ondersteuning voor essentiële voorzieningen die voor de zomer aan de gemeenteraad is gestuurd. De noodsteun is in eerste instantie gericht op gesubsidieerde instellingen. Daarnaast kunnen niet-gesubsidieerde instellingen zonder winstoogmerk deze noodsteun aanvragen, zolang de gemeente niet de enige partij is die bijdraagt. Deze instellingen moeten minstens 25 procent van de aangevraagde noodsteun ontvangen van andere partijen. Zo kan de gemeente zien dat er draagvlak is voor de instelling. Voor de niet-gesubsidieerde instellingen geldt een maximumbedrag van 300.000 euro. Cultuur- en erfgoedinstellingen die een pand van de gemeente Utrecht huren, kunnen de noodsteun krijgen als korting op de huur.

De noodsteun komt bovenop andere steunmaatregelen zoals die van het Rijk en de provincie. Instellingen kunnen de subsidie tot en met 22 november aanvragen via het digitaal loket van de gemeente.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht