nieuwsbericht gemeente Utrecht

Zaterdag 16 september is de Maliebaan in Utrecht tussen het Malieblad en de Burgemeester Reigerstraat van 10.00 tot 17.00 uur autovrij. Dat biedt ruimte voor iets anders: een gratis festival met een actief programma in het teken van duurzame mobiliteit. Tijdens het Maliebaan Festival openen de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (mobiliteit) en gedeputeerde André van Schie (mobiliteit & economie) en de fietsburgemeester Belle de Gast de Europese Mobiliteitsweek in de provincie Utrecht.

Het Maliebaan festival, georganiseerd door de gemeente Utrecht, staat in het teken van duurzame mobiliteit. De focus van de activiteiten ligt op een duurzame, veilige en gezonde manier van reizen. Er zijn sportieve activiteiten zoals een BMX-pumptrack onder begeleiding van pro BMX'er Sietse van Berkel en een slowbikingwedstrijd. Ook zijn er verschillende deelvervoeraanbieders aanwezig die hun voertuigen laten zien en kunnen bezoekers plaatsnemen in een VR-rijsimulator en ervaren wat het effect is van appen tijdens het rijden. Het programma wordt muzikaal omlijst door singer-songwriter Florian Wolff met The Green Machine. Bezoekers kunnen zelf aan de slag met gedichten en verhalen over mobiliteit en meedoen aan een interactief kunstwerk. “Je ziet dat de vraag naar deelvervoer in Utrecht stijgt. Met deze Mobiliteitsweek kunnen nog meer inwoners hiermee kennismaken en de voordelen ervan inzien. Deelvervoer levert ook meer ruimte op voor bijvoorbeeld groen, fietsers en voetgangers en speelruimtes. En voor mensen zelf levert het in veel gevallen minder kosten, ontzorging en meer keuzes op”, aldus wethouder Lot van Hooijdonk.  

Europese Week van de Mobiliteit

Tijdens de Europese Week van de Mobiliteit, van 16 t/m 22 september, wordt in heel Europa duurzame mobiliteit op de kaart gezet. Ook de gemeente en de provincie Utrecht doen mee en organiseren voor het derde jaar op rij de Mobiliteitsweek Utrecht. Tijdens de week worden inwoners, bezoekers en forenzen uitgedaagd ‘anders’ te reizen. Met verschillende activiteiten, challenges en kortingsacties op deelvervoer laat de Mobiliteitsweek Utrecht zien dat alle kleine stapjes richting duurzame mobiliteit meetellen.  

Gedeputeerde André van Schie: “We hebben allemaal zo onze vaste gewoonten en voorkeuren in de manier waarop we naar ons werk gaan, op familiebezoek of naar school. Met de Mobiliteitsweek proberen we mensen te verleiden om duurzamere en gezonde keuzes te maken. Dus eens wat vaker te lopen, de fiets te pakken of het OV. De Mobiliteitsweek alleen is natuurlijk niet genoeg om gedrag te veranderen. Daarom werkt de provincie ook aan goede fiets- en wandelpaden, doorfietsroutes en openbaar vervoer. Met ‘Goedopweg’ benaderen we de ondernemers en bedrijventerreinen om het nog aantrekkelijker te maken de fiets of het OV naar het werk te pakken.”

Toekomstige Maliebaan

Begin 2025 gaat de Maliebaan op de schop. De middenbaan wordt autovrij en verandert in een promenade voor fietsers en voetgangers. Lot van Hooijdonk: “We openen de Mobiliteitsweek niet voor niks op de Maliebaan. Ooit werd hier het eerste fietspad van Nederland aangelegd en binnenkort maakt de middenbaan plaats voor fietsers en voetgangers. Ook willen we de inrichting van het groen verbeteren. Het moet een fijne plek worden om tijd door te brengen en dat kunnen we tijdens het Maliebaan Festival alvast ervaren.

Meer informatie over het hele programma zie www.mobiliteitsweekutrecht.nl

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht