nieuwsbericht gemeente Utrecht

De openbare speelplekken in Utrecht zijn vanaf 9 november 2022 rookvrij. Basisschoolkinderen hebben de afgelopen maanden mascottes (kleurrijke poppetjes) ontworpen die daar voortaan te zien zijn en bezoekers eraan helpen herinneren dat dit geen plek is waar nog gerookt mag worden. Op woensdagmiddag 9 november presenteerden de jonge ontwerpers Babette, Miray en Lara, samen met Eelco Eerenberg, wethouder Volksgezondheid, hun mascottes aan de stad.

Ontwerpwedstrijd
Ieder kind heeft het recht om op te groeien en te spelen op plekken waar niet wordt gerookt. In een eerder onderzoek van studenten van de HKU gaven kinderen aan het erg vies te vinden om in de rook te moeten spelen. De gemeente Utrecht betrok de kinderen daarom actief bij het rookvrij maken van hun speelplekken. Afgelopen voorjaar werd voor alle Utrechtse kinderen van 6 t/m 12 jaar (groep 3 t/m 8) een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Ruim 250 aanmeldingen later heeft een jury, bestaande uit de kinderen Krijn en Sophia van de Kinderraad, Aster Blaauboer (Kinderraad), Tom Strik (spoken word artist) en Berdien van der Wilt (gemeenteraadslid) drie winnende ontwerpen aangewezen: de poppetjes van Miray, Lara en Babette. Van hun ontwerpen zijn mascottes gemaakt, die deze week op de 875 Utrechtse speelplekken geplaatst worden.

Rookvrije generatie

Het is de ambitie van wethouder Volksgezondheid Eelco Eerenberg dat in 2035 alle Utrechtse kinderen rookvrij kunnen opgroeien. “Als je erover nadenkt is het eigenlijk heel vreemd dat speelplekken nog niet rookvrij waren. Iedereen is het eens dat kinderen niet in de rook zouden moeten spelen. Kinderen geven duidelijk ook zelf aan dat ze dat vies vinden. Hoe mooi is het, dat kinderen op hun eigen manier nu duidelijk kunnen maken dat de speelplek van hen is en dat roken daar niet bij hoort”, aldus Eerenberg.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht