Alle wijken in Utrecht een “verbindingsboom” voor 900 jaar stadsrechten

Bewoners in Utrecht hebben er een paar gedenkwaardige bomen bij. De gemeente heeft ter ere van 900 jaar stadsrechten 10 lindebomen aan de stad gegeven. Die werden de afgelopen weken geplant, voor iedere wijk één. Op het Paardenveld pakten burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Anke Klein vrijdag dit cadeau voor de stad symbolisch uit.

De bomen zijn een blijvende herinnering aan 900 jaar Utrecht. “We vieren dit jaar dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft en daar zijn we enorm trots op”, zegt burgemeester Dijksma. “Deze bomen zijn een blijvende herinnering aan dit jubileumjaar en passen bij het groene en gezonde karakter van onze mooie stad."

2 juni 2022 heeft Utrecht 900 jaar stadsrechten. “We vieren deze verjaardag voor, door en met zoveel mogelijk Utrechters”, zegt wethouder Anke Klein (Utrecht 900). “Van de Stadsdag op 2 juni 2022 tot en met Sint Maarten op 11 november 2022 is het feest. In aanloop naar die viering deed de gemeente 900 bomen aan de Utrechters cadeau.”

900 bomen cadeau

Tien bomen, de winterlinden, zijn de afgelopen tijd veelal geplaatst op door inwoners aangedragen locaties. Het plaatsen van deze “herinneringsbomen” is een idee van de Utrechtse gemeenteraad. De bomen staan in het Dominicusplantsoen, het Noordsepark, in park de Watertoren, het plantsoen aan de Biltse Rading op het Veemarktterrein, het Joke Smitplein (vanwege werkzaamheden wordt de linde hier in november geplant), het Tolsteegplantsoen, het plantsoen aan de Rooseveltlaan, de Jan Wolkerssingel, het Burchtplein en het Paardenveld.

Naast de 10 bomen in de wijken, deelde de gemeente ook 890 kleinere fruitboompjes uit aan inwoners van de stad. Vrijdag haalden inwoners uit de binnenstad en Zuid-West de laatste boompjes op. De burgemeester en wethouder Klein hielpen een handje mee bij het uitdelen.

Ontmoetingsplekken met verbindingsbomen

De tien bomen op openbare plekken in de wijken worden door kunstenaar Annabel Schouten omgetoverd tot betekenisvolle ontmoetingsplekken. Samen met inwoners maakt ze van de bomen “verbindingsbomen”. Rondom de bomen komen voetafdrukken van Utrechters als jaarringen, zij kunnen zich aanmelden om ook hun voetstap achter te laten. Zoals de boom elk jaar een ring aan houtcellen groeit, zo groeit ook dit kunstwerk een aantal jaren mee. De kunstwerken worden deze zomer geplaatst.

Het planten van de verbindingsbomen en het uitdelen van de fruitboompjes zou in elke wijk van de stad een feestelijke gelegenheid zijn. Helaas gooide corona roet in het eten. Het uitdelen van de fruitbomen kon wel op afspraak doorgaan. Vrijdag 11 maart was er alsnog een feestelijk moment.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht