nieuwsbericht gemeente Utrecht

Vanaf vandaag is grond verplaatsen binnen de gemeente Utrecht mogelijk zonder dat grondverwerkers aanvullende analyses op PFAS hoeven uit te voeren. Dit is mogelijk omdat het college de bodemkwaliteitskaart PFAS met bijbehorende gemeentelijke normen heeft vastgesteld. Hiermee is het makkelijker om grond en bagger te verplaatsen en te gebruiken zonder dat de gezondheidsrisico’s toenemen en de bodemkwaliteit verslechtert.

De afgelopen maanden heeft de gemeente op 120 verschillende meetpunten onderzocht hoe hoog de gemiddelde waarde van 28 verschillende PFAS-stoffen is (waaronder Pfos en Pfoa). De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in een Utrechtse bodemkwaliteitskaart.

De normen om grond te verplaatsen
Met behulp van de bodemkwaliteitskaart kunnen verwerkers zelf de kwaliteit van de bodem voor PFAS-stoffen opzoeken en bepalen of ze grond mogen verplaatsen. Grond dat uit de gemeente komt en in de gemeente blijft, mag binnen de gemeente verplaatst en gebruikt worden. Voor een specifiek aantal locaties geldt deze regel niet. Dit zijn de locaties waarvan we vermoeden of hebben aangetoond dat PFAS-stoffen in de bodem zitten, zoals oefenplekken bij brandweerkazernes of bedrijven met een schuimblusinstallatie. Om grond van buiten de gemeente naar binnen te halen, gelden strengere normen. Zo voorkomen we dat de bodemkwaliteit van Utrecht verslechtert.

Wat is PFAS?
PFAS is een verzamelnaam voor een groep van 6.000 stoffen die door de mens gemaakt zijn en van nature niet voorkomen. Door het gebruik in onder andere blusschuim en de fabricage van teflon, zijn deze stoffen in de bodem terechtgekomen. Sinds oktober 2019 geldt er landelijk een scherpe norm voor PFAS. Daardoor kregen bouwbedrijven, baggeraars, hoveniers en grondverzetsbedrijven er last van en kwamen veel projecten stil te liggen. De minister van Milieu en Wonen heeft daarom op 1 december 2019 een aangepast tijdelijk handelingskader met een ruimere norm voor PFAS bekendgemaakt. Sindsdien is het verplaatsen van grond weer mogelijk maar moeten verwerkers zelf onderzoek doen naar PFAS-stoffen. Omdat dit vertragend werkt, heeft de gemeente een bodemkwaliteitskaart gemaakt en gemeentelijke normen vastgesteld.

Meer info
De bodemkwaliteitskaart en de bijbehorende gemeentelijke normen via deze link te vinden.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht