nieuwsbericht gemeente Utrecht

Vandaag geven wethouder Kees Diepeveen (gemeente Utrecht), Bastiaan Staffhorst (Mitros) en Harm Janssen (BPD) het startschot voor de bouw van de eerste woningen van De Nieuwe Defensie in de Merwedekanaalzone in Utrecht. Er komt hier een autoluwe, groene, duurzame stadswijk met circa 800 woningen.

Van links naar rechts: Kees Diepeveen (wethouder gemeente Utrecht), Bastiaan Staffhorst (manager Strategie&Advies Mitros), Harm Janssen (directeur Noord-West BPD)

De Nieuwe Defensie is onderdeel van de grotere binnenstedelijke herontwikkeling van de Merwedekanaalzone in Utrecht. Dit gebied verandert de komende jaren van een bedrijventerrein in een levendige en duurzame stadswijk met uiteindelijk 10.000 woningen.

De Nieuwe Defensie
Het plan kenmerkt zich door een grote diversiteit in architectuur en woningtypen, maar ook door een omgeving waar veel ruimte is voor groen en rustige plekken. Of de toekomstige bewoners nu starters, gezinnen of senioren zijn, één ding hebben ze gemeen: ze komen te wonen in een hedendaagse stadswijk met een variatie aan bewoners en alle voorzieningen van de stad op korte fiets- en loopafstand.

De Mix Utrecht
De gemeente Utrecht, BPD en Mitros zetten zich ervoor in om het aantal sociale huurwoningen met 100 uit te breiden. Dit is onderdeel van project De Mix Utrecht met als doel om sociale huurwoningen die in Overvecht verdwijnen elders in de stad terug te bouwen. Daarnaast bekijkt de gemeente met BPD of er ook 100 middenhuurwoningen kunnen worden toegevoegd. Voor de uitbreiding met deze 200 extra woningen naar in totaal 800 woningen volgt een officieel traject.  
Wethouder Diepeveen: ,,We werken er hard aan om deze sociale huurwoningen en de middenhuur toe te voegen aan het oorspronkelijke plan, zodat meer mensen met een kleinere portemonnee en met een middeninkomen terecht kunnen bij De Nieuwe Defensie. Ook bij de vervolgplannen van de Merwedekanaalzone wordt volop ingezet op woningen voor deze doelgroepen.”

Gemengd woonprogramma
De totale ontwikkeling van De Nieuwe Defensie kent meerdere fasen. De eerste fase bestaat uit 80 sociale huurwoningen voor Mitros en 211 koopwoningen. Dit eerste aanbod aan koopwoningen bestaat uit overwegend ruime gezinswoningen, grote appartementen en penthouses. In het totale plan van De Nieuwe Defensie wordt gekozen voor een gemengd woonprogramma met sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en vrijesectorwoningen. Zo ontstaat op deze bijzondere plek - pal naast rijksmonument Villa Jongerius - een eigentijdse stadswijk. Bouwer ERA Contour verwacht de eerste woningen eind 2022 op te leveren.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht