Burgemeester markeert vuurwerkvrije zone Máximapark

Dit jaar zijn, naast de dieren(buiten)verblijven, ook alle Utrechtse parken en natuurgebieden vuurwerkvrije zones. Deze zones worden gemarkeerd door krijtafbeeldingen op de grond. In een vuurwerkvrije zone is het verboden om vuurwerk af te steken, ook tijdens de officiële afsteektijden rond de jaarwisseling. Op vrijdag 13 december brengt burgemeester Jan van Zanen één van de laatste krijtafbeeldingen aan in het Máximapark.

Bij alle 84 vuurwerkvrije zones worden bij ingangen en doorlopende paden krijtafbeeldingen op de grond aangebracht. Vorig jaar werden de vuurwerkvrije zones aangeduid met borden. Omdat er zo veel vuurwerkvrije zones zijn bijgekomen, brengt de gemeente dit jaar in plaats van borden, krijtafbeeldingen aan op de grond door alle parken, dieren(buiten)verblijven en natuurgebieden. De krijtafbeeldingen zijn hufterproof, niet schadelijk voor het milieu en biologisch afbreekbaar.

Veel verschillende partijen hebben zich ingezet voor vuurwerkvrije parken. Heleen de Boer, Utrechts raadslid voor GroenLinks, maakte zich in de gemeenteraad hard voor het amendement waardoor ook de parken vuurwerkvrij worden. “Dit is een mooie stap naar een veilige jaarwisseling voor iedereen. Maar liefst 82 procent van de Utrechters vond al dat parken vuurwerkvrije zones moesten worden. Nu is gelukkig ook een meerderheid van de raad overtuigd.”

Burgemeester Jan van Zanen: “Goed initiatief om de vuurwerkvrije zones in onze stad op deze manier te markeren. De krijtafbeeldingen vergroten de zichtbaarheid en geven een duidelijke boodschap aan: hier mag je geen vuurwerk afsteken. Ook niet met oud en nieuw."

'Vrienden van het Máximapark' geeft aan dat omwonenden vorig jaar veel vuurwerkoverlast hebben ervaren. “Wij hebben ons echt hard gemaakt voor een vuurwerkvrij Maximapark. Daarom zijn we heel erg blij met deze eerste stap. Wij hopen dat hiermee schade aan het park en onrust en overlast voor bewoners en bezoekers kan worden voorkomen. We zijn ook van mening dat deze aanpak valt of staat bij adequate handhaving.”

Locatie:

Ingang Hoekelumseboslaan
Het plaatsen van de krijtuiting vindt plaats op Het Lint Vleuterweide bij de Hoekelumseboslaan. Dit is het verbrede deel van Het Lint, naast het activiteitenterrein


Datum: Vrijdag 13 december

15.00           Welkom en aanleiding door Heleen de Boer, Raadslid (fractievoorzitter GroenLinks)

15.05           Burgemeester licht belang vuurwerkvrije zones toe

15.15           Burgemeester en Heleen de Boer brengen krijtafbeelding aan.

15.30           Feestelijke afsluiting

Wij verzoeken u ons vooraf te laten weten of u hierbij aanwezig zult zijn. U kunt zich aanmelden door te mailen naar saida.ahyad@utrecht.nl

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht