nieuwsbericht gemeente Utrecht

Burgemeester Sharon Dijksma is benoemd tot speciaal gezant van het stedennetwerk voor de Verenigde Naties in aanloop naar en tijdens de COP27 in Sharm-el-Sheikh in november. Haar benoeming werd bekrachtigd tijdens het World Urban Forum, dat van 26 tot 30 juni plaatsvond in Katowice. Burgemeester Mohammed Sefiani van de Marokkaanse stad Chefchaouen gaat deze rol vervullen als vertegenwoordiger van Afrikaanse steden. De komende maanden zetten zij zich in voor een betere vertegenwoordiging van steden bij de totstandkoming van nieuwe klimaatafspraken.

Sharon Dijksma: “Steden staan in de klimaatcrisis aan de frontlinie. Het is daarom van groot belang dat zij worden betrokken bij internationale afspraken over het klimaat en financieel beter in staat moeten worden gesteld om te voldoen aan de uitvoering van klimaatbeleid. In mijn rol als speciaal gezant zal ik me daarom in aanloop naar en tijdens de COP27 inzetten voor een betere samenwerking tussen de verschillende overheidslagen. Alleen door steden een prominente rol te geven kunnen we de klimaatdoelen halen.”

Tijdens het World Urban Forum in Katowice heeft Egypte, het land waar de COP27 zal plaatsvinden, laten weten dat Duurzame Steden één van de grote thema’s zal worden op de klimaattop dit jaar. De komende maanden gaat Sharon Dijksma namens ICLEI als trekker van het VN stedennetwerk LGMA in gesprek met ministers en burgemeesters van over de hele wereld om het belang van samenwerking en het betrekken van steden te benadrukken. Hierbij zal ze toewerken naar de eerste ministeriële conferentie voor stedelijke ontwikkeling en klimaat in de context van de internationale klimaatonderhandelingen.

Dijksma is benoemd tot speciaal gezant omdat zij zich in haar carrière, vanuit verschillende functies en op verschillende bestuurslagen, heeft ingezet voor het klimaat. In 2015 werkte zij als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat mee aan de totstandkoming van het klimaatakkoord van Parijs en heeft ze deze namens de gehele Europese Unie ondertekend. Nu zet zij zich als burgemeester van Utrecht op internationaal niveau in als vertegenwoordiger van lokale overheden op het gebied van klimaat.
 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht