nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrecht start dinsdag de campagne ‘Normale huur’ om huurders te wijzen op hun rechten en op te roepen zich te melden bij misstanden. De campagne is een samenwerking tussen gemeente, Huurteam en Vidius Studentenunie en richt zich met name op studenten. Huurders kunnen terecht bij het Huurteam voor juridisch advies en vragen over zaken als huurprijzen, contracten en rechten van huurders.

“We merken dat het overgrote deel van de studenten niet goed weet welke rechten zij als huurder hebben”, zegt wethouder Dennis de Vries (wonen en volkshuisvesting). “Daarnaast weten zij vaak niet dat het Huurteam Utrecht kan helpen bij vragen of problemen. De campagne moet ervoor zorgen dat studenten gaan staan voor hun rechten en een betaalbare, goed onderhouden én veilige woning krijgen.”

Campagne Normale huur
80 procent van de Utrechtse studenten meer wil weten over huurrechten, bleek uit onderzoek van de gemeente. De thema’s in de campagne zijn gebaseerd op de meest voorkomende misstanden volgens het Huurteam: huurprijs, privacy, onderhoud, huurcontract en servicekosten. Via uitingen op sociale media, waarvan de insteek luchtig en humoristisch is, verwijst de campagne studenten naar de website www.normalehuur.nl. Hier staat onder meer een huurprijschecker, de vijf belangrijkste huurrechten en de beschikbare hulp.

“Door het grote kamertekort in Utrecht is het voor huisbazen erg makkelijk om een buitensporig hoge huurprijs te vragen voor matig onderhouden kamers”, zegt Lotte van Buuren van Vidius. “De student betaalt toch wel, is vaak de gedachte. Dit moet veranderen. Daarom is het doel om studenten bewust te maken van hun huurrechten.”

Wet goed verhuurderschap
In 2023 verandert veel vanwege de invoering van de Wet goed verhuurderschap. Gemeenten krijgen meer bevoegdheden om huurmisstanden te voorkomen en tegen te gaan. Er komen algemene regels voor goed verhuurderschap en gemeenten kunnen een verhuurvergunning instellen. Hierdoor krijgen gemeenten meer mogelijkheden om te handhaven bij misstanden.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht