nieuwsbericht gemeente Utrecht

Het project Catharijnesingel heeft de European prize for urban public space 2022 gewonnen. Er waren 326 inzendingen uit 35 Europese landen en een shortlist van 25 projecten. De internationale jury concludeerde dat ‘de Catharijnesingel een modelproject is geworden voor stedelijke transformatie waarmee een leefbare en klimaatbestendige toekomst voor de stad wordt veiliggesteld’.

De landschapsarchitect van de Catharijnesingel, OKRA Landschapsarchitecten, heeft het project ingezonden voor deze internationale prijs en de singel in opdracht van de gemeente vormgegeven. De tweejaarlijkse prijs van het Centre of Contemporary Culture of Barcelona is een erkenning van landschappelijke ingrepen die de stedelijke openbare ruimte herstellen en verbeteren. 

Catharijnesingel

De Catharijnesingel werd in de jaren zeventig gedempt om ruimte te maken voor de auto, maar die ‘fout uit het verleden’ is na jaren van slopen, bouwen en graven hersteld. Door de terugkeer van het water is de hele singel weer een plek waar je graag wilt zijn. Je kunt een rondje varen om de stad en de oude resten van kasteel Vredenburg bekijken onder Hoog Catharijne. Door de natuurvriendelijke oevers is er bovendien meer ruimte voor flora en fauna en is er veel groen teruggebracht in de stad. Ook het Zocherpark ter hoogte van het Willemsplantsoen is hersteld in de geest van de ontwerper Jan David Zocher jr., die het park rond 1830 heeft ontworpen.

“Dit is een prachtige erkenning voor onze geliefde singel. Deze prijs toont weer eens aan hoe bijzonder het is dat al die betrokken Utrechters die zich jarenlang hard hebben gemaakt voor het herstel van de singel. En het is ook een erkenning voor al die professionals, waaronder OKRA landschapsarchitecten, die lef hebben getoond door de fout uit het verleden te transformeren tot een gebied waar allerlei stedelijke functies natuurlijk door groen en water worden verbonden”, aldus Eelco Eerenberg, wethouder Stationsgebied.

Wim Voogt, partner bij OKRA landschapsarchitecten, zegt: "Utrecht maakt het verschil door niet alleen te praten over autovrije en beloopbare steden, maar dit ook concreet te doen. De Catharijnesingel is nu een internationaal voorbeeldproject wat de impact op de stad kan zijn als we de auto niet meer op plek 1 plaatsen. Denk daarbij aan ruimte voor groen, klimaatadaptatie, erfgoed, recreatie, biodiversiteit en sociale inclusiviteit. De openbare ruimte in de stad werkt zo ook verbindend tussen mensen en meningen."

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht