nieuwsbericht gemeente Utrecht

Dieuwertje Mertens, Willemijn Tillmans en Vivian de Gier ontvangen dit jaar een C.C.S. Cronestipendium. De stipendia is een prijs voor veelbelovende Utrechtse auteurs, in samenwerking met het International Literature Festival (ILFU). De stipendia bedragen 3.000 euro en biedt auteurs de kans zich verder te ontwikkelen en om een volgende publicatie mogelijk te maken. Auteurs van proza, poëzie, non-fictie, kinderboeken, columns komen in aanmerking. Elk jaar worden maximaal drie stipendia uitgereikt. De jury ontving dit jaar 23 inzendingen.

Dieuwertje Mertens (1983) is journalist, literatuurcriticus en podcastmaker. Zij debuteerde in september 2023 bij uitgeverij Querido met de roman Moeders. Heiligen, en roemt haar frisse, originele stem en haar stijl en taalgevoel. Daarnaast koos de commissie voor Willemijn Tillmans (1976), redacteur en schrijfdocent, wier debuutroman Wonderkind, komend najaar verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap, volgens de commissie een heerlijke familieroman is met een zelfverzekerde vertelstem en veel humor. Het derde stipendium gaat naar journalist, redacteur en schrijfcoach Vivian de Gier (1975) wier biografie van kinderboekenschrijver Thea Beckman zal verschijnen bij Uitgeverij Balans, en die door de commissie geprezen wordt vanwege, de stijl, opbouw en eigenzinnige insteek.  

Wethouder Eva Oosters (Cultuur): "Het is een eer om de stipendia te mogen uitreiken aan drie veelbelovende auteurs. De 23 inzendingen tonen aan dat de literaire wereld in Utrecht vol leven en talent is. Deze stipendia bieden deze auteurs een mooie kans geven om verder te groeien en hun volgende boeken te realiseren.”

C.C.S. Cronestipendia 
De C.C.S. Cronestipendia zijn vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914-1951). Een auteur moet in Utrecht wonen en minimaal een contract hebben met een erkende uitgeverij en mag maximaal drie boeken gepubliceerd hebben. Het ILFU vindt plaats van 20 september tot en met 5 oktober. 

Eerder zijn stipendia uitgereikt aan onder anderen Lisa Weeda, Radna Fabias, Lucas Rijneveld, Ellen Deckwitz en Munganyende Hélène Christelle.  

Uitreiking Belle van Zuylenring 2024 

Ook worden tijdens het ILFU de Utrechtse Literatuurprijzen 2024 uitgereikt. De Belle van Zuylenring, een internationale ereprijs voor een schrijversoeuvre met een grote maatschappelijke betrokkenheid, gaat naar de Belarussische auteur en onderzoeksjournalist Svetlana Alexijevitsj. Zij neemt deze belangwekkende prijs tijdens de ILFU festivaldag Exploring Stories op zaterdag 28 september in ontvangst en zal die avond de Belle van Zuylenlezing uitspreken.  

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht