nieuwsbericht gemeente Utrecht

Onder de Mariaplaats ligt een middeleeuws riool, beter bekend als de slokop van St. Marie. Via een zogeheten ‘loertoeter’, die zich tegenover de ingang van Bison Bowling bevindt, kunnen voorbijgangers via een soort periscoop een aantal meter van dit middeleeuwse riool bewonderen. Omdat het apparaat verouderd en defect is, wordt deze verwijderd en komt er een nieuwe voor terug. Vanaf 27 oktober starten de werkzaamheden. De nieuwe loertoeter is naar verwachting in april 2023 gereed.

Werkzaamheden
Op 27 oktober wordt de huidige loertoeter verwijderd. Gemeente Utrecht gaat onderzoek doen naar nieuwe technieken om het middeleeuwse riool beter zichtbaar te maken. Dit onderzoek wordt gedaan d.m.v. 3D foto-opnames. Vervolgens wordt bekeken hoe een nieuwe loertoeter geplaatst kan worden. De huidige loertoeter staat midden op de looproute naar het Centraal Station. Om hinder te verminderen, komt de nieuwe loertoeter naast de looproute.

Rachel Streefland, wethouder Erfgoed: “Niet alleen boven de grond, maar ook onder de grond kent Utrecht veel erfgoedschatten. De loertoeter is 35 jaar geleden uitgevonden én geplaatst door een Utrechtse gemeenteambtenaar, dat maakt het ook meteen iets om trots op te zijn. Er was dan ook geen twijfel of we een nieuwe moesten plaatsen. De loertoeter is een iconische manier om de Utrechtse voorbijgangers een middeleeuwse parel onder de grond te laten zien.”

Historie
Oorspronkelijk was de slokop een grachtje op het immuniteitsterrein van St. Marie. Later is het grachtje overdekt en in gebruik genomen als riool. In 1958 is het riool buiten gebruik gesteld voor de bouw het kantoor van de Steenkolen Handelsvereniging (het SHV-gebouw) op de hoek van Mariaplaats-Rijnkade. Tijdens die werkzaamheden is een deel van het middeleeuwse riool toen verwijderd. Tijdens de werkzaamheden vonden archeologen muurresten uit verschillende eeuwen, waaruit blijkt dat het riool eeuwenlang in gebruik is geweest. Ook zijn muurresten gevonden van gebouwen van de immuniteit van St. Marie.

Meer weten over de loertoeter en de slokop van St. Marie? Kijk hier: Middeleeuws riool Mariaplaats | Gemeente Utrecht - Erfgoed

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht