Deelnemers burgerberaad Utrecht bekend
142 Utrechters worden vandaag geïnformeerd dat zij mogen deelnemen aan het eerste Utrechtse burgerberaad. De gemeente ontving 749 aanmeldingen na de eerste uitnodiging. Onder toezicht van een notaris, is er een definitieve loting gedaan: het resultaat is een representatieve groep Utrechters die aan de slag gaat in het eerste Utrechtse burgerberaad. Vandaag wordt iedereen die zich had aangemeld geïnformeerd.
“Het is fantastisch dat zoveel Utrechters zich hebben aangemeld voor dit eerste burgerberaad. Niet alleen zijn er genoeg Utrechters die willen deelnemen, ook vormen zij een goede afspiegeling van de stad. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een geslaagd burgerberaad. Het burgerberaad geeft Utrecht de kans de stad te betrekken bij belangrijke keuzes en daarmee de lokale democratie te versterken. Ik kijk dan ook uit naar het vervolg.“ zegt wethouder Eva Oosters (Participatie).
Selectieproces
Eind september viel bij 10.500 gelote Utrechters een persoonlijke uitnodiging op de deurmat. Voor het burgerberaad is de gemeente op zoek naar minimaal 100 Utrechters. Hierbij is het belangrijk dat zij een afspiegeling vormen van alle inwoners van de stad. Bij het samenstellen is gekeken naar vier kenmerken: leeftijd, geslacht, woonwijk en opleidingsniveau. Bijvoorbeeld van alle Utrechters van 14 jaar en ouder is 5 procent onder de 18 jaar en 18 procent 60 jaar of ouder. Deze percentages komen overeen met de groep ingelote deelnemers. De ingelote groep vormt ook op de andere genoemde kenmerken een afspiegeling van de Utrechtse bevolking. In totaal zijn er nu 142 Utrechters geselecteerd.
Hoe verder?
Het burgerberaad gaat zich buigen over de vraag hoe de jaarwisseling er in 2024/2025 uit moet komen te zien en of een vuurwerkverbod daarbij past. Komende dagen worden alle deelnemers persoonlijk benaderd om te vragen wat zij nodig hebben om aan het burgerberaad mee te kunnen doen. Zo ondersteunt de gemeente met bijvoorbeeld tolken en kinderopvang. Ervaring leert dat in aanloop en tijdens het burgerberaad deelnemers om uiteenlopende redenen afvallen. Vandaar dat er wordt gestart met een groep van 142 Utrechters. Zaterdag 9 december komen de deelnemers van het burgerberaad voor het eerst bijeen. In maart 2024 presenteren zij hun advies. De gemeente neemt dit advies over als het financieel, juridisch en praktisch uitvoerbaar is. Dit wordt ook tussentijds getoetst.
Wat is een burgerberaad?
Een burgerberaad is een groep gelote Utrechters die de gemeente advies geeft over een maatschappelijk onderwerp waar de politiek zelf niet uitkomt. Op 5 zaterdagen komen de deelnemers samen om kennis op te doen en zich te buigen over dit vraagstuk. Een onafhankelijk bureau begeleidt de deelnemers en zorgt dat dit gezamenlijk advies er komt. Het onderwerp van het eerste burgerberaad in Utrecht is de jaarwisseling vanaf 2024-2025.
Lees meer over het burgerberaad op: www.utrecht.nl/burgerberaad.
Hulp en contact Gemeente Utrecht
Bezoekadres
Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht
Postadres
Postbus 16200
3500 CE Utrecht