nieuwsbericht gemeente Utrecht

Dingdong! Recordcijfers voor de Utrechtse visdeurbel

 

De visdeurbel was dit jaar weer enorm in trek bij Utrechters en daarbuiten. Ondanks de vele natte perioden dit voorjaar, trok de onderwatercamera bij de Weerdsluis niet eerder zoveel bezoekers uit binnen- en buitenland. De website werd meer dan 20 miljoen bezocht, 2,7 miljoen unieke bezoekers bekeken de vissen en er is ruim 150.000 keer aangebeld om duizenden vissen door de Weerdsluis te helpen, zodat ze een goede plek kunnen zoeken om zich voor te planten. Vanaf maandag 1 juli gaat de camera uit, omdat het trekseizoen van de vissen voorbij is.

afbeelding: Baars voor de sluisdeuren van de Weerdsluis

Grote betrokkenheid bij onderwaterwereld
De website van de visdeurbel werd dit jaar door maar liefst 20 miljoen mensen bezocht en er is meer dan 150.000 keer aangebeld om duizenden vissen door de sluis te helpen. Een toename van ruim 11 miljoen bezoekers en 45.000 beldrukkers ten opzichte van 2023. Toen werd de website 8,2 miljoen keer bezocht en de visdeurbel 105.000 keer ingedrukt. Het merendeel van de websitebezoekers kwam dit jaar uit de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Brazilië.

Wethouder Linda Voortman (Groen & Dierenwelzijn): ‘Echt geweldig hoe elk jaar de visdeurbel nog geliefder wordt bij Utrechters en mensen ver daarbuiten. Het maakt mij heel trots, omdat het laat zien hoeveel mensen plezier ervaren aan de visdeurbel, maar ook hoe belangrijk deze is. Het is een prachtig initiatief om kennis over de natuur onder water te vergroten.’

Hoogheemraad Gijs Stigter (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden): ‘Als waterschap werken we samen met de gemeente Utrecht aan schoon en gezond water. Daar hoort ook een goede en gezonde visstand bij. De visdeurbel helpt niet alleen duizenden vissen door de Weerdsluis, maar maakt mensen ook bewust van de bijzondere en waardevolle wereld onder water. Ik ben blij dat zoveel mensen plezier hebben beleefd aan de visdeurbel.’

Internationale belangstelling voor de visdeurbel

Van over de hele wereld was dit jaar aandacht voor de visdeurbel. De ecologen vertelden daarover aan diverse nieuwszenders, talkshows en televisieprogramma’s. Zo was onze Utrechtse Weerdsluis te zien in Amerika, Duitsland, Engeland, Zuid Afrika, Brazilië, Nieuw Zeeland en Servië. Het belang van de visdeurbel wordt onderkend, ook op andere plekken wordt onderzocht of een visdeurbel mogelijk is.

Bijzondere vissen

We zagen dit jaar ook weer vele bijzondere vissoorten voorbij komen. Opvallend was dat we veel meer palingen (tientallen) en karpers zagen. Ook kwam de meerval een paar keer langs en hebben we voor het eerst de zeelt gezien. De baars, brasem en blankvoorn kwamen het meest voorbij.

Visdeurbel interactiever dan ooit

Met een vernieuwde, tweetalige website, en een wekelijks visdeurbeljournaal door ecoloog Mark van Heukelum, was de visdeurbel interactiever dan ooit! Verder startte de campagne, Onderdompelen, die de waterwereld van Utrecht op de kaart zet. En was enkele weken bij de Weerdsluis Barry de Baars te bewonderen.

Afbeelding: Barry de Baars

Visdeurbel in 2025

Vanaf 3 maart 2025 is het weer mogelijk om op de visdeurbel te drukken en migrerende vissen te helpen. De camera staat dan opnieuw in het water bij de Weerdsluis en webbezoekers kunnen dan weer maandenlang naar de live camerabeelden onder water kijken.

Samenwerking

De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en OAK consultants.

 

 

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht