nieuwsbericht gemeente Utrecht

Vrijdag 11 november vallen 4450 Sint-Maartenskledingpassen op de mat bij Utrechtse minima. Op initiatief van Stichting Leergeld in samenwerking met de gemeente kunnen Utrechtse gezinnen daarmee voor 150 euro warme winterkleding kopen. Hier zijn inmiddels 6000 passen voor aangevraagd. Op vrijdagochtend 11 november werd deze mijlpaal gevierd bij de Sint Maartensvlag op het Stadhuisplein met een overhandiging van de symbolische eerste Sint Maartenskledingpas van Stichting Leergeld-coördinator Harmen van de Kamp aan wethouder Linda Voortman. De overhandiging was meteen het startsein voor leerlingen van het Waldorf College, die tijdens Sint Maarten actievoeren om geld op te halen voor Stichting Leergeld.

Linda Voortman, wethouder Werk en Inkomen: ‘Door de stijgende prijzen hebben Utrechters steeds meer moeite de rekening te betalen en boodschappen te doen. Ik maak me daar enorme zorgen over. Vanuit de gemeente Utrecht hebben we daarom diverse maatregelen genomen om Utrechtse minima deze winter bij te staan. Mooi dat we ook met dit initiatief zoveel gezinnen in de knel kunnen helpen.’

Harmen van de Kamp, Stichting Leergeld: ‘Zonder warme jas naar school, dat is wat armoede concreet betekent voor kinderen. Met deze kledingpas is het mogelijk een warme jas en schoenen te kopen. Nieuwe kleding die kinderen bij deelnemende winkelketens zelf kunnen uitkiezen. Dat is voor duizenden Utrechtse kinderen niet vanzelfsprekend en soms zelfs voor het eerst.’

Waldorf College in actie tijdens Sint-Maarten

Ook Utrechtse kinderen zelf springen bij. De klassen uit het tweede en derde leerjaar van het Waldorf College in Utrecht voeren op Sint Maarten op 11 november diverse acties. Ze hopen daarmee zoveel mogelijk geld op te halen voor kledingpassen voor hun Utrechtse leeftijdsgenoten.

Over de Sint Maartenskledingpas

De energieprijsstijging en de torenhoge inflatie raken veel Utrechters. Met de winter voor de deur ondersteunt Stichting Leergeld met een kledingpas, de Sint Maartenskledingpas. Vernoemd naar Sint Maarten, de beschermheilige van de stad Utrecht. Met deze pas kunnen Utrechters voor hun kinderen van 4 t/m 17 jaar bijvoorbeeld een goede winterjas en schoenen kopen. Omdat veel Utrechters worden geraakt door deze crisis is de pas ook beschikbaar voor gezinnen zonder U-pas. Op de kledingpas staat een budget van 150 euro en is in verschillende winkels te besteden. De Sint Maartenskledingpas kan nog worden aangevraagd tot en met 31 december.
Sinds de Sint Maartenskledingpas begin oktober aangevraagd kon worden, zijn bij Stichting Leergeld Utrecht bijna 6000 passen aangevraagd. Via voorjestadsie.nl/kledingpas is Stichting Leergeld Utrecht daarom een crowdfunding gestart waar stadsgenoten dit mogelijk kunnen maken voor andere Utrechtse kinderen.

Foto door: Koen Peters / Gemeente Utrecht 

 

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht