Duurzame renovatie aula Daelwijck met stukken Domtoren

Donderdag 8 april wordt op begraafplaats Daelwijck de vernieuwde aula geopend en met bijzondere reden omgedoopt tot ‘Domtorenzaal’. Niet alleen de mooie en prettiger ingerichte ruimte wordt onthuld, maar ook de reden voor de nieuwe naam van de aula. Drie prachtige stukken van de Domtoren hebben daar namelijk een plek gekregen. Een zogeheten pinakel, een 3 meter hoog Gotisch sierelement, staat in de buitenruimte en is te zien vanuit de Domtorenzaal. Twee stukken montants, natuurstenen steunpijlers uit de Lantaarn, vormen in de zaal de baar waarop de kist geplaatst kan worden tijdens plechtigheden.

Circulariteit
De aula van Daelwijck is de afgelopen maanden flink aangepakt en opgeknapt om beter aan te sluiten bij de behoeften van de bezoekers en een betere dienstverlening te kunnen bieden tijdens plechtigheden. Bij de renovatie is ingezet op duurzaamheid. Naast de nieuwe plek voor de Domtorenstenen, zijn de stoelen in de aula opgeknapt en is een wachtruimte gebouwd van een restpartij hout van een grote aannemer. Daarnaast is met akoestisch materiaal (gemaakt van petflessen) een vouwwand gemaakt. Muren zijn bekleed met vilt gemaakt van gerecyclede legerkleding.

Teruggeven aan de stad
De pinakel is afkomstig van de westkant van de Domtoren, op 70 meter hoogte. De kwaliteit van de stenen is niet goed genoeg om nog 50 jaar op de toren te blijven staan en daarom wordt de gehele pinakel vervangen. Op de grond is het natuursteen een stuk makkelijker te inspecteren en onderhouden. Daarom kan het sierelement op deze plek, in het zicht van de aula, jarenlang blijven staan.

De twee andere stukken natuursteen zijn van pijlers van een venster aan de zuidoostkant van de Lantaarn, op 80 meter hoogte. Deze vormen samen de baar, waar de kist tijdens de plechtigheid op staat. Zo worden oude stukken Domtoren teruggegeven aan de stad, met een mooi en duurzaam nieuw doel.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht