nieuwsbericht gemeente Utrecht

Vanaf komend jaar gaat Utrecht de BKR-meldingen van mensen die uit de schulden komen al na een half jaar verwijderen. Tot 1 januari staan Utrechters die succesvol uit een schuldentraject komen nog voor vijf jaar geregistreerd bij BKR. Utrecht neemt deze belemmering nu veel sneller weg, in samenwerking met de andere G4-steden.

Door met de andere G4-steden – Amsterdam, Rotterdam en Den Haag – op te trekken, geven de steden samen een duidelijk signaal af aan BKR en het Rijk dat hier landelijk betere afspraken over gemaakt moeten worden. Alle G4-steden samen behandelen de helft van het totale aantal schuldhulpverleningstrajecten in Nederland. Gemeenten zijn hier al langer met BKR over in gesprek, maar dat heeft vooralsnog niets opgeleverd. Daarom nemen de G4-steden nu de vlucht naar voren en gaan we BKR-meldingen van de inwoners die succesvol uit een schuldentraject komen zelf handmatig verwijderen. Utrecht werkt er daarnaast aan om de meldingen automatisch te verwijderen, inwoners met een geslaagd schuldhulpverleningstraject kunnen in de tussentijd zelf de gemeente verzoeken om hun BKR-registratie te laten intrekken.
 
Linda Voortman, wethouder Werk en Inkomen: ‘Wij willen natuurlijk ook niet dat inwoners na een schuldentraject opnieuw in de schulden raken. In de praktijk blijkt dat we duurzame schuldhulpverlening in Utrecht goed op orde hebben en een terugval veel beter te voorkomen is door goede begeleiding. We zien dat er door banken en andere organisaties onterecht te veel waarde wordt gehecht aan de BKR-registratie. Dit is onnodig belemmerend voor mensen die na een moeizame periode verder willen met hun leven.’

Na schuldentraject bij BKR alsnog vijf jaar ‘schuldig’

Een BKR-registratie kan zorgen voor grote belemmeringen. Bijvoorbeeld als mensen een telefoonabonnement met telefoon willen afsluiten, een investering willen doen als ondernemer, een huis willen kopen of zelfs willen huren. Banken kijken bij het toekennen van een lening of hypotheek eerst naar de BKR-registraties uit het verleden en niet naar de werkelijke financiële situatie van de inwoner.

Duurzaam uit de schulden

Inmiddels is steeds meer bekend over hoe belemmerend het hebben van problematische schulden op het leven van Utrechters werkt. Gemiddeld wachten inwoners vijf jaar om hulp te zoeken en ook een schuldhulpverleningstraject neemt enige tijd in beslag. In Utrecht doen we er alles aan om dit zoveel mogelijk te verkorten; we doen Utrechters al bij eerste signalen van achterstanden in de vaste lasten een hulpaanbod en we hebben het schuldentraject voor Utrechters verkort tot twee jaar.

In Utrecht zetten we vanuit de Actieagenda Utrecht Schuldenvrij daarnaast vooral in op duurzaam uit de schulden te blijven, door middel van budgetcoaching, het Huishoudboekje, inzet van Financiële Vrijwilligers, begeleiding vanuit het Buurtteam, de Budgetcursus en eventueel bewindvoering. Hiermee helpen we Utrechters ook op de langere termijn om nieuwe betalingsproblemen te voorkomen.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht