Expositie ‘Op Kunstsafari door Utrecht’ in Stadskantoor

In straten en parken, op werven en pleinen, overal in Utrecht staat kunst in de openbare ruimte. Deze markante gebouwen, spannende muurschilderingen, gedichten en bijzondere kunstwerken geven extra glans aan onze stad. De expositie ‘Op Kunstsafari door Utrecht’ neemt u van woensdag 18 september 2019 tot en met donderdag 12 maart 2020 mee langs beelden, architectuur, street art en poëzie. Per windrichting ziet u de ‘Big five’ – de kunstwerken die u vast al kent – en ‘verborgen pareltjes’, kunstwerken die u misschien nog nooit zijn opgevallen.

De Utrechtse kunsthandelaar en auteur Marcel Gieling laat u bijvoorbeeld de verborgen beelden op Begraafplaats Sint Barbara ontdekken. Het Utrechts Monumentenfonds én de Utrechtse tekenaars van De Inktpot tippen in de strip ‘Dwaalgids van Utrecht’ zeven monumentale panden in de binnenstad.

Op film zijn de kunstmanifestaties Call of the Mall, Public Works en The People Are The City terug te kijken. Met ook een documentaire van RAUM over de expositie SummerPlay op het Berlijnplein.Kinderen kunnen in de expositie als Beeldbouwers aan de slag. Het Spoorwegmuseum vond in het depot kunstwerken die eerder in treincoupés hingen. Aanleiding voor het museum om via de presentatie “Kunst in de trein” te laten zien hoe de kunstkeuzes van de NS in bijna een eeuw veranderden. 

En waar is het werk te vinden van de inmiddels wereldberoemde Utrechtse graffiti-kunstenaar JanIsdeMan, of: De Letters van Utrecht? Misschien herkent u de beelden in de gedichten van het Utrechts Stadsdichtersgilde?
Ook is een deel van het lichtkunstwerk Rebus van kunstenaar Korrie Besems te zien, bij de sloop van het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat in 2017 gered door een groep inwoners. In deze expositie gaat voor het eerst sinds tientallen jaren het licht van een deel van de Rebus weer aan.

Op de openingsdag van de tentoonstelling lanceren we ook de nieuwe website en app met foto’s en verhalen van de gemeentelijke beeldende kunstcollectie: www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl. Met uw smartphone als persoonlijke gids kunt u nog meer kunst in Noord, Oost, Zuid, West en Midden ontdekken. Check in de expositie een selectie van het grote aanbod aan kunstroutes door de stad en ga op Kunstsafari door Utrecht. Daarna is uw stad nooit meer dezelfde.

De tentoonstelling “Op Kunstsafari door Utrecht” is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het Stadskantoor (Stadsplateau 1 in Utrecht) te zien.

op kunstsafari in Utrecht logo

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht