Frits Lintmeijer nieuwe voorzitter Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving Utrecht

Frits Lintmeijer is door het college van B en W benoemd als nieuwe voorzitter van de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving (ABKV).

Deze commissie adviseert de gemeente over beeldende kunst in de openbare ruimte en het kunstopdrachtenbeleid.
 “Utrecht heeft een rijke historie op het gebied van kunst in de openbare ruimte. De groeispurt van de stad kan niet zonder verrassing, ontroering en soms ook discussie over hoe we de stad beleven. Kunst kan daar een grote rol in spelen, ook in de nieuwe stadsdelen die nu van de tekentafel komen.” aldus de nieuwe ABKV-voorzitter. Frits Lintmeijer kent Utrecht en de sector goed. In de collegeperiode 2010-2014 was hij wethouder met onder andere cultuur en monumenten in zijn portefeuille.

De Utrechtse collectie bestaat inmiddels uit ruim 400 kunstwerken in de openbare ruimte: op pleinen, in parken en in openbare gebouwen zoals scholen, bibliotheken, wijkbureaus en parkeergarages. De gemeente geeft al 70 jaar kunstenaars opdracht om kunst te maken die voor iedereen zichtbaar is in de stad. Hierbij betrekt de gemeente buurtbewoners of gebruikers van een pand of locatie. De onafhankelijke commissie van inhoudelijke experts adviseert de gemeente bij de keuzes voor kunstenaars en hun ontwerpen. De voorzitter heeft binnen de commissie geen stemrecht. De aanstelling is voor een periode van 4 jaar. Hiervoor bekleedde Cees van Eijk deze functie.


Meer weten over de Utrechtse collectie? Kijk op www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht