nieuwsbericht gemeente Utrecht

Studenten zijn volgens de huidige regels uitgesloten van energiecompensatie. Een aantal van hen komt hierdoor in de knel met de gestegen energierekening. Samen met een groot aantal studentensteden en politieke jongerenorganisaties roept de gemeente Utrecht de Rijksoverheid daarom op snel met een oplossing te komen. Een landelijke uitvoeringsorganisatie zoals DUO kan daarin een goede rol spelen.

 

Wethouder Linda Voortman (Werk en Inkomen): “Het is een misverstand te denken dat studenten niét te maken hebben met gestegen energierekeningen. Er zijn studenten die hulp krijgen van bijvoorbeeld ouders, of via een bijbaantje. Maar een grote groep kan deze extra lasten niet zelf dragen. Wij hebben in Utrecht zo’n 33.000 uitwonende studenten en niet de middelen of de capaciteit lokaal een regeling op te tuigen. Met het nieuwe collegejaar voor de deur is het belangrijk studenten snel duidelijkheid te bieden over de energiecompensatie in de vorm van een landelijke oplossing.”


Een landelijke uitvoeringsorganisatie zoals DUO heeft studenten al in beeld en beschikt over de juiste rekeningnummers. De inzet van een landelijke organisatie voor de compensatie efficiënter dan dat alle gemeenten deze klus individueel oppakken. Bovendien doet het recht aan de eerder gemaakte afspraken met gemeenten – de huidige regeling blijft zo ook voor hen uitvoerbaar. En een landelijke oplossing biedt ruimte aan gemeenten om komend najaar de focus te houden op ondersteuning van een steeds grotere groep inwoners die door het ijs dreigen te zakken.

Lees hier de brief aan ministers Schouten en Dijkgraaf

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht