Gemeente Utrecht strijdt tegen woekerhuren met campagne ‘Stop Duurhuur’

Huurders in Utrecht krijgen steeds meer te maken met woekerprijzen, intimidatie en schimmige contracten. Om dit tegen te gaan, lanceert de Gemeente Utrecht samen met Huurteam Utrecht de campagne Stop Duurhuur. Hierin roepen we huurders op om in geval van huurmisstanden altijd contact op te nemen met Huurteam Utrecht; een juridische service die Utrechters gratis advies geeft over huurcontracten en huurprijzen.

Huurmisstanden in Utrecht 
Naast de huizenprijzen, stijgt ook het aantal huurmisstanden in onze stad. Gemiddeld betalen inwoners meer dan 150 euro per maand te veel huur. Naast een veel te hoge huurprijs per m2, betalen huurders vaak teveel servicekosten, worden ze contractueel verplicht om te hoge huurverhogingen te accepteren of krijgen ze te maken met intimidatie. “Dit soort zaken zorgen voor een onprettig en onveilig woonklimaat in onze stad. Dat moet stoppen en daarom zorgen we dat voor huurders duidelijk is waar ze terecht kunnen, zodat wij hen kunnen helpen.”, aldus Kees Diepeveen, wethouder wonen. 

Huurteam
Huurders zijn vaak bang om naar de huurcommissie te stappen, maar als huurder heb je meer rechten dan je denkt. Zo mag een verhuurder iemand niet zomaar op straat zetten of telkens alleen een tijdelijk contract aanbieden. Het Huurteam is een laagdrempelig alternatief voor de huurcommissie, waar huurders kunnen toetsen of er mogelijk sprake is van huurmisstanden.  Zo ja, dan adviseert en begeleidt Huurteam Utrecht het hele traject, van intake tot rechtszaak. De gemeente wil huurders aanmoedigen om bij twijfel altijd het Huurteam in te schakelen. Huurders kunnen op de website van het Huurteam Utrecht (huurteam-utrecht.nl) een vrijblijvende huurcheck doen. “Samen staan we sterk en maken we Utrecht weer eerlijk en betaalbaar.”

Zevenhonderd euro teveel
Het initiatief voor deze campagne komt van een huurder zelf. Marieke Hulsbos liet haar eigen woonruimte opmeten door het Huurteam en kwam erachter dat ze maar liefst 700 euro per maand teveel huur betaalde. Sindsdien zet ze zich in om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met het Huurteam, en diende het plan voor de campagne Stop Duurhuur in bij de gemeente. “Mijn doel is dat alle huurders in Utrecht standaard hun contract laten checken door het Huurteam. Op die manier geven we huisjesmelkers en malafide verhuurders geen kans meer”, aldus Marieke. 

Voor meer informatie over de campagne en het huurteam, zie: https://www.huurteam-utrecht.nl/nl/stop-duurhuur/ 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht