nieuwsbericht gemeente Utrecht

Inwoners die zwerfafval willen oprapen, kunnen een gratis knijper aanvragen bij de gemeente Utrecht. De knijper wordt thuis afgeleverd (met inachtneming van de coronamaatregelen), of kan worden opgehaald in de buurt van elk Utrechts afvalscheidingsstation. Buiten de hekken van de afvalscheidingsstations zijn zogeheten ‘knijperhubs’ geplaatst: een bak met gratis knijpers.

 

Wethouder Kees Diepeveen (openbare ruimte): “Het is ontzettend fijn dat we deze enthousiaste inwoners op dit moment van een knijper kunnen voorzien. Ik waardeer het enorm dat steeds meer Utrechters tijdens hun ommetje de stad een stukje schoner achterlaten.”
 
De uitgifte knijpers was door de coronamaatregelen tijdelijk gestaakt, maar wordt nu weer opgestart. De knijper moet worden aangevraagd door een berichtje te sturen naar samenschoon@utrecht.nl. Deze  kan vervolgens thuis worden bezorgd door een “Utrecht Schone Stad” coach of kan worden opgehaald bij een knijperhub. Die staat buiten de hekken van de afvalscheidingsstations.
 
Het concept van knijperhub is een samenwerking van inwoner Anton 'de Plandelman' Damen en wijkopzichter Jaco Brobbel Dorsman. Anton Damen: “Op een wijkbewonersavond vertelde ik dat de meest gestelde vraag aan mij was: ‘Hoe kom ik aan zo'n knijper?’. Zo kwam ik op het idee van de knijperhub. De naam is een idee van de direct enthousiaste Jaco, die doorpakte en met zijn team een prullenbak transformeerde tot knijperhub." De eerste knijperhub werd begin 2019 in Lunetten geplaatst en wordt sindsdien intensief gebruikt. 
 
De aanvraag voor deze knijpers is bij de gemeente vorig jaar flink gestegen. Begin 2020 waren er ongeveer 300 vrijwilligers die een knijper hadden aangevraagd, eind 2020 hebben ruim 1800 Utrechters een knijper van de gemeente gekregen om zwerfafval mee op te rapen. Op dit moment ontvangt de gemeente wekelijks zo’n 15 tot 20 aanvragen voor een gratis knijper. De gemeente is benieuwd naar de ervaringen van inwoners die zwerfafval knijpen. U kunt uw ervaring delen via samenschoon@utrecht.nl.
 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht