Gratis lesaanbod over geld voor alle Utrechtse leerlingen

Alle Utrechtse scholen kunnen hun leerlingen volgend jaar gratis lesgeven over geld. Dankzij een bijzondere samenwerking tussen a.s.r., de Volksbank, de Rabobank, het Nibud, DOCK Utrecht, U-centraal, FC Utrecht en de gemeente Utrecht kunnen alle Utrechtse scholieren aan de slag met geldzaken. De betrokken partijen – die allen in Utrecht zijn gevestigd – haken daarmee aan bij de landelijke Week van het geld. De ambitie is om scholieren en studenten met elkaar in gesprek te laten gaan over geld en geldzaken. Het thema van 2020 luidt ‘Goed omgaan met geld, is goud waard!’.

Met gratis lesmateriaal en gastlessen biedt Utrecht alle Utrechtse scholieren, mbo-studenten én hun ouders de kans om meer te weten te komen over goed omgaan met geld, geldzaken en geldproblemen. Het aanbod start op 23 maart 2020 - de eerste dag van de landelijke Week van het geld - en blijft de rest van het jaar staan. Afgelopen zaterdag vond bij FC Utrecht de officiële kick-off plaats. In het bijzijn van de wethouder Onderwijs presenteerden de deelnemende partijen hun ‘menu’ van financiële lessen voor 2020.

Actieagenda voor schuldenvrij Utrecht
Aanleiding voor de samenwerking is de actieagenda ‘Utrechters Schuldenvrij’. Hierin benadrukken professionals en inwoners het belang van financiële educatie als middel om later geldproblemen te voorkomen. Uit gesprekken met scholen bleek dat het aanbod qua financiële educatie erg groot en divers is en dat de samenhang wordt gemist. Daarom gaan de partijen een samenwerking aan in de jaarlijks terugkerende Week van het geld én geldeducatie door het jaar heen, waarbij aandacht is voor aansluiting op de verschillende onderwijsniveaus. Er is  lesmateriaal voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het speciaal onderwijs, het mbo en zelfs voor ouders.  

Wethouder Anke Klein (Onderwijs): “Ik ben erg trots op deze bijzondere samenwerking. Door de krachten te bundelen, kunnen we een breed lesaanbod doen aan scholen in Utrecht. We helpen scholen om alle leerlingen in Utrecht te leren praten over geld en hoe ze wijs met geld om moeten gaan. Dit draagt uiteindelijk ook bij aan gelijke kansen voor kinderen; in en buiten het klaslokaal!“

Het vervolg
Alle docenten in Utrecht kunnen gebruik maken van het gratis lesaanbod. Op 27 januari zijn geïnteresseerde leerkrachten en schoolbesturen van alle onderwijsniveaus van harte welkom voor een informatieavond waar onder andere al het lesmateriaal in te zien is. Kijk voor meer informatie en het aankomend aanbod op www.utrecht.nl/weekvanhetgeld.

 

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht