Huurteam Utrecht hielp in 2021 ruim 500 huurders

Te hoge huur, verkeerd berekende servicekosten, een onduidelijk huurcontract of bedreiging door de verhuurder. Het Huurteam Utrecht helpt jaarlijks zo’n 500 Utrechtse huurders gratis met dit soort problemen. Uit de jaarrapportage van het Huurteam blijkt dat zij in 2021 langs gingen bij 561 adressen. Daar werd gecontroleerd op de huurprijs, achterstallig onderhoud en eventuele gebreken in woningen. Bij 93% van de controles werden er één of meerdere misstanden aangetroffen (521 adressen).

Het Huurteam adviseerde in 2021 om in totaal 626 procedures te starten op 521 adressen met misstanden. Er zijn 361 procedures in gang gezet bij 288 adressen. Dat kan gaan om een procedure bij de huurcommissie, maar ook om een schikking met de verhuurder. In de meeste gevallen had de procedure te maken met de servicekosten (31%). Ook een procedure voor huurprijsverlaging komt vaak voor (22%). Naast woningcontroles helpt het huurteam ook met juridisch advies. In 2021 kregen 89 adressen hulp bij ingewikkelde juridische vragen.

Wanneer een procedure wordt geadviseerd, wordt dat advies niet altijd opgevolgd. Dat kan zijn omdat de huurder erover wil nadenken, verhuist, of besluit om geen vervolgtraject te starten uit angst voor een slechtere relatie met de verhuurder. Onduidelijke en tijdelijke huurcontracten vormen hierbij een groot probleem. Hierdoor vrezen huurders dat de overeenkomst niet wordt verlengd wanneer ze misstanden aankaarten.

Te veel betaalde huur
Het Huurteam controleerde afgelopen jaar 296 onzelfstandige woonruimtes (kamers) en 265 zelfstandige woonruimtes (studio’s/appartementen). Vooral huurders met zelfstandige woonruimte kloppen steeds vaker aan bij het Huurteam, mogelijk doordat de verhuurder hiervoor een hogere huurprijs kan vragen. Gezamenlijk betaalden alle huurders die zich bij het Huurteam meldden in 2021 €565.065,- euro te veel aan huur. Per huurder is dat gemiddeld € 195,- per maand teveel.

Intimidatie en bedreiging
In 2021 zijn er 69 meldingen van intimidatie en bedreiging geregistreerd. Dit is vergelijkbaar met 2020, toen waren het 61 meldingen. De meest voorkomende vorm van intimidatie en bedreiging is het opzeggen van de huur of huisuitzettingen (25 keer). Ook stalken en onverwacht de woning binnenkomen, kwamen regelmatig voor (18 keer), net als verbaal geweld (14 keer).   

 “Het is zorgelijk en vervelend voor huurders dat zo veel van hen te maken hebben met misstanden. Daarom is het goed dat het Huurteam er is om hen te helpen. Huurders kunnen hun woonsituatie gratis laten controleren. Zo krijgen we misstanden op de particuliere woningmarkt beter in beeld en kunnen huurders en het huurteam gezamenlijk optrekken richting verhuurders om die misstanden uit de weg te ruimen”, aldus Kees Diepeveen, wethouder wonen. 

Actief huurders benaderen
“Fijn dat al zo veel huurders het Huurteam weten te vinden” zegt Diepeveen. “Maar we weten ook dat er nog veel huurders hulp nodig hebben. Daarom gaat het Huurteam huurders vaker actief benaderen. Regelmatig verhuizen huurders als ze te maken hebben (gehad) met misstanden en met procedures. Mogelijk krijgen de nieuwe bewoners van het adres ook te maken met misstanden. Ook hen willen we helpen waar nodig.” Het huurteam neemt actief contact op met de nieuwe huurders. Zij worden geïnformeerd over de situatie van de vorige huurder(s) en over het werk van het huurteam.

Huurteam Utrecht
Utrechtse huurders met een vraag over huren kunnen contact opnemen met het www.huurteam-utrecht.nl. Bijvoorbeeld een vraag over de huurprijs of het -contract. Ook bij ingewikkelde juridische vragen of misstanden kan het Huurteam gratis helpen.

Bekijk de volledige jaarrapportage 2021 van het Huurteam hier.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht