Jubilerende visdeurbel sluit, 2 maart gaat de camera weer aan

Vanaf vandaag gaat de camera van de Utrechtse visdeurbel weer uit, omdat het trekseizoen van de vissen voorbij is. Voor het vijfde jaar op rij was de visdeurbel een groot succes. De website werd meer dan 30 miljoen keer bezocht (in 2024 was dit nog 20 miljoen), 2,3 miljoen unieke bezoekers bekeken de onderwaterbeelden en er is ruim 200.000 keer aangebeld om duizenden vissen door de Weerdsluis te helpen. Dankzij al die aandacht kregen duizenden vissen de kans om op tijd een goede plek te vinden om zich voort te planten. Visdeurbelliefhebbers opgelet: maandag 2 maart 2026 gaat de camera weer aan!

Opnieuw massale internationale belangstelling
De internationale belangstelling voor de visdeurbel was ook dit jaar onverminderd groot. Zo was de visdeurbel onder andere te zien in ‘Last Week Tonight’, een Amerikaans satirisch nieuwsprogramma, en in het Hong Kong journaal in China. In een Ierse bibliotheek werd zelfs een speciaal scherm neergezet, zodat kinderen daar konden meekijken. Het merendeel van de websitebezoekers kwam dit jaar uit de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Wethouder Linda Voortman (Groen & Dierenwelzijn): ‘De visdeurbel is inmiddels niet alleen een Utrechts icoon, maar ook ver daarbuiten is deze niet meer weg te denken. Het maakt mij heel trots, omdat het laat zien hoeveel mensen plezier ervaren aan de visdeurbel, maar ook hoe belangrijk deze is. Neem bijvoorbeeld het bijzondere verhaal van Amy (38), die in de alarmcentrale van Yukon in Canada werkt en in ‘onze visdeurbel’ de broodnodige rust en ontspanning vindt voor haar stressvolle werkzaamheden. Ze reisde zelfs speciaal naar Utrecht voor de visdeurbel. De visdeurbel is echt van en voor iedereen.’

Vissen vertellen iets over de kwaliteit van het water 
Ook dit jaar kwamen er weer mooie vissoorten langs bij de visdeurbel. Sommige vissen zijn heel kieskeurig: ze leven alleen op plekken waar het water schoon en gezond is. De alver, die we dit jaar voor het eerst zagen, is daar een goed voorbeeld van. Ook de paling, die steeds zeldzamer wordt, zwemt alleen in water van goede kwaliteit. Dat we deze soorten zien, is dus een goed teken. De baars, snoek en brasem kwamen het vaakst voorbij, en ook de meerval liet zich weer zien. In totaal zagen we 13 vissoorten.

Hoogheemraad Gijs Stigter (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden): ‘De visdeurbel is uitgegroeid tot een prachtig middel om mensen bewust te maken van het belang van schoon water en vismigratie. Als waterschap zetten we ons daar dagelijks voor in – want waar vissen leven, is het water gezond. De visdeurbel helpt daar op een bijzondere manier bij: het maakt zichtbaar wat normaal verborgen blijft. Door samen te werken met de gemeente Utrecht en andere partners versterken we elkaars inzet en bereik. Het is mooi om te zien dat wereldwijd miljoenen mensen zich betrokken voelen bij de wereld onder water.’

Visdeurbeljournaals en Barry de Baars op Utrecht Centraal Station
Stadsecoloog Mark van Heukelum inspireerde kijkers met 15 visdeurbeljournaals en 4 visdeurbelreportages op Youtube. Nieuw dit jaar: we volgden niet alleen de vissen in Utrecht, maar keken ook mee op vier andere plekken in Nederland. Zo kregen we een breder beeld van vismigratie in de Hollandse Rivierendelta. 

Van 3 tot en met 10 maart was ook de opblaasbare Barry de Baars, het gezicht van de Utrechtse visdeurbel, te bewonderen op Utrecht Centraal Station. Zo ‘vierden’ we niet alleen de impact van de visdeurbel, maar vraagden we ook aandacht voor het belang van vismigratie en schoon water.

Samenwerking
De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Mark van Heukelum van Dutch Wall Fish.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht