nieuwsbericht gemeente Utrecht

Stichting Kunst en Cultuur Kanaal30 krijgt subsidie voor de ontwikkeling en uitvoering van het nieuwe wijkcultuurhuis in Utrecht Zuidwest. Dat heeft het college van B&W besloten op advies van een onafhankelijke commissie. Kanaal30 kan nu aan de slag met de voorbereidingen voor deze culturele plek. Het nieuwe wijkcultuurhuis wordt een ‘open culturele huiskamer’ waar makers en bewoners samenkomen.

“Er ligt een interessant plan voor deze nieuwe cultuurplek aan de zuidkant van Utrecht. Wij zien dit als een mooie aanvulling op de bestaande wijk- en jongerencultuurhuizen elders in de stad. Samen zorgen zij voor talentontwikkeling en verbinding in de Utrechtse buurten. De artistiek-inhoudelijke kwaliteiten van Kanaal30 en hun ervaring met samenwerking met organisaties en makers uit de omgeving is ontzettend waardevol”, zegt cultuurwethouder Anke Klein. De Merwedekanaalzone is de voorkeurslocatie voor het nieuwe wijkcultuurhuis.

De adviescommissie was onder de indruk van de visie, ambitie en ondernemingslust van Kanaal30. De organisatie komt voort uit het makersmilieu in Merwede en heeft veel verschillende actieve mensen in de wijk om zich heen verzameld. Kanaal30 krijgt subsidie voor de programmering van culturele activiteiten als het wijkcultuurhuis haar deuren opent. In de voorbereidingsfase denkt de organisatie actief mee over het gebouw en organiseert al activiteiten met de buurt. Ook daarvoor krijgt ze subsidie.

Mooie toevoeging voor de stad

De bestaande wijk- en jongerencultuurhuizen zorgen met hun acht verschillende locaties voor activiteiten op gebied van cultuur dichtbij bewoners. Het plan van Kanaal30 is een mooie toevoeging op dit aanbod. De wijkcultuurhuizen zijn plekken voor culturele activiteiten, ontspanning, ontmoeting en talentontwikkeling. Ze zorgen ervoor dat meer mensen aan kunst en cultuur meedoen en zelf aan de slag gaan. Ook kan je er optreden, exposeren, voorstellingen bezoeken en lessen volgen. Het zijn plekken die een positieve invloed hebben op de leefomgeving en zorgen dat mensen zich thuis voelen in de stad. In het zuidelijk deel van de stad was nog geen wijkcultuurhuis.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht