nieuwsbericht gemeente Utrecht

Vijf door Gerrit Rietveld ontworpen kubusvormige gebouwen vormen een bijzondere reeks binnen het oeuvre van deze Utrechtse architect. Het zijn voorbeelden van de persoonlijke voorkeur van Rietveld voor deze vorm, los van architectuurstromingen als ’de Stijl’ en ‘Het Nieuwe Bouwen’. Vanaf woensdag 4 april te zien in een presentatie in het stadhuis.

 

'Het Nieuwe Bouwen'
Gerrit Rietveld is het meest bekend door zijn rol in ‘de Stijl’ beweging waar vorig jaar het 100-jarig bestaan van werd gevierd. Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht en zijn rood-blauwe stoel uit die periode zijn wereldberoemd. Minder bekend is dat Rietveld zich na de Stijl aansloot bij ‘Het Nieuwe Bouwen’, de Nederlandse variant van de Internationale stijl. “Onder deze architectuurstromingen en maatschappelijke ontwikkelingen ligt de persoonlijke voorkeur van Gerrit Rietveld voor eenvoudige geometrische volumes. En als overtuigd humanist met name voor de kubus, als meest menselijke elementaire vorm”, aldus de samenstellers van de tentoonstelling. 

De vijf gebouwen
De tentoonstelling is ontstaan vanuit een samenwerking van Rietveld kenner Gerrit Oorthuys, Martine Eskes, kleindochter van Rietveld en Hollands Licht, ontwikkelaar van modernistisch erfgoed. Deze laatste won met de flat Kleiburg in de Bijlmer de EU Mies van der Rohe Award 2017.
De vijf gebouwen in de ‘kubus-reeks’ zijn: het Rietveld paviljoen bij het Kröller Müller museum, het biënnale paviljoen in Venetië, de Zonnehof in Amersfoort, kerk de Hoeksteen in Uithoorn en Rijksmuseum Vincent van Gogh in Amsterdam.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht) te zien van woensdag 4 april tot en met donderdag 26 april 2018

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht