Kunstwerk bij De Gaard met levenswijsheden van bewoners Noordoost

Het plein voor het winkelcentrum De Gaard in wijk Noordoost krijgt een bijzonder kunstwerk. Het werk De Poëtische Ontmoeting is ontworpen door kunstenaar Jozef Legrand. Het bestaat uit zeven ‘verhalende’ banken. Op de rugleuningen zijn een levenswijsheid, uitdrukking of citaat van bewoners gefreesd. Legrand hoopt dat buurtbewoners elkaar bij de banken zullen ontmoeten en een praatje maken met elkaar.

Zinnen van buurtbewoners
De gemeente en de kunstenaar nodigden buurtbewoners en leerlingen van het Gerrit Rietveld College uit zinnen voor het project aan te leveren. Zij ontvingen 170 reacties. Hieruit koos Legrand 14 zinnen. Op de voor- en achterzijde van de rugleuningen van elke bank liet hij één zin frezen.  “De persoonlijke teksten zijn een mooie aanleiding om een gesprek aan te knopen met elkaar. Dit werk van Jozef Legrand laat zien hoe kunst mensen verbindt.” aldus wethouder cultuur Anke Klein. Zij onthult vrijdag 13 december om 16.30 uur samen met de kunstenaar en bewoners de eerste drie banken op het plein. De andere vier banken worden later in 2020 geplaatst als alle werkzaamheden in De Gaard zijn afgerond.
In winkelcentrum De Gaard hangt een poster met alle zinnen en namen van iedereen die heeft meegedaan.


Over de kunstenaar
Legrand ontwerpt niet alleen banken. Het belangrijkste deel van zijn werk was zijn betrokkenheid bij de totale inrichting van het plein. Al ruim 20 jaar staat de mens in de openbare ruimte centraal in zijn artistieke praktijk. In een omgeving spelen verschillende belangen waarover men met elkaar in gesprek moet gaan. Jozef Legrand is een Belgische kunstenaar die sinds 1985 woont en werkt in Berlijn. Hij is professor aan de Universität der Künste Berlin en geeft les in ontwerpen vanuit beeldende kunst.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht