Lancering actieagenda Utrechters Schuldenvrij

Samen met haar partners lanceert de gemeente Utrecht vandaag de actieagenda Utrechters Schuldenvrij. Met alleen al dit jaar zo’n veertig acties wil de gemeente samen met de stad ervoor zorgen dat over een paar jaar meer Utrechters kunnen rondkomen en meedoen. Voor het uitvoeren van de benodigde acties investeert het college de komende vier jaar ruim zes miljoen euro.

In de agenda staan acties die ervoor moeten zorgen dat Utrechters schuldenvrij zijn, geldzorgen tijdig bespreken en eenvoudig hulp krijgen. Er is ruimte voor maatwerk, vroegsignalering en mensen duurzaam uit de schulden helpen. Zo maakt de gemeente de komende tijd werk van het digitale Huishoudboekje, worden ervaringsdeskundigen in dienst genomen, komt er een aanpak om geldzorgen bespreekbaar te maken en gaat de gemeente samen met werkgevers uit de stad sneller ondersteunen bij schulden van werknemers.

“Ruim 600 reacties van inwoners, de hoge opkomst tijdens het gesprek met de stad ‘Utrecht Schuldenvrij’ en de nieuwe samenwerkingsverbanden die de afgelopen maanden zijn ontstaan. Het geeft aan hoe hard wij als stad willen werken om Utrechters te helpen rondkomen en te laten meedoen”, aldus wethouder Linda Voortman (Werk en Inkomen). “Problematische schulden leiden tot armoede, sociale uitsluiting, stress en andere gezondheidsproblemen bij volwassenen en kinderen. Daarom willen we extra inzetten op het bestrijden van armoede en problematische schulden”.

Tegengaan problematische schulden
Ondanks de economische groei komen nog veel huishoudens met moeite rond en nemen problematische schulden toe. Men zit vaak in een vicieuze cirkel: iemand zonder werk komt lastig uit de schulden en iemand met schulden blijft doorgaans moeilijker aan het werk. Zowel inwoners, ervaringsdeskundigen, wetenschappers, werkgevers, bedrijven en dienstverleners werken mee aan de actieagenda en zetten zich de komende tijd actief in om Utrechters schuldenvrij te krijgen.

Presentatie actieagenda
De actieagenda wordt maandag 25 maart, in de Week van het Geld, gepresenteerd. De presentatie vindt plaats van 15.00 uur tot 16:30 uur in de Stadsbrug aan de Koningin Wilhelminalaan 6.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht