Maatregelen om drukke pleinen te beschermen tegen voertuigen

Op drukbezochte, open pleinen zoals Neude en Vredenburg zullen in de zomer boombakken of bloembakken komen te staan. Doel is om de pleinen beter te beschermen tegen mogelijke aanslagen met voertuigen, zoals eerder gebeurde in bijvoorbeeld Nice en Berlijn. Daar reden in 2016 voertuigen in op wandelend publiek, met doden en gewonden als gevolg.

Het college benadrukt dat 100 procent garanties voor veiligheid niet te geven zijn en dat Utrecht vooral een leefbare, tolerante en toegankelijke stad voor iedereen moet blijven. Tegelijk wil het college niet blind zijn voor wat er gebeurt in andere Europese steden. Daarom is vandaag besloten om aanvullende maatregelen te nemen, naast de bestaande niet-zichtbare maatregelen.

Op de Neude, het Vredenburg, het Domplein en het plein bij de Ulu-moskee worden tijdelijk belemmerende barrières tegen aanslagen geplaatst. Bij het Jaarbeursplein worden de belemmerende maatregelen na de lopende herinrichting ingevoerd. Het college wil met de boombakken de risico’s op een aanslag of de impact van een aanslag met voertuigen beperken. Over twee jaar wordt onderzocht of de tijdelijke maatregelen moeten blijven of worden omgezet in definitieve barrières.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht