Maatschappelijke diensttijd voor 1700 Utrechtse jongeren

1700 Utrechtse jongeren kunnen mede dankzij een meerjarige subsidie van ZONMW vanaf februari 2022 gratis deelnemen aan maatschappelijke diensttijd (MDT)-programma’s. Tijdens MDT zetten jongeren tussen de 16 en 27 jaar zich vrijwillig in voor een ander. Ze ontdekken hun talenten, bouwen een netwerk op en ervaren welke studie of wat voor werk bij ze past. Ze doen nieuwe ervaringen op bij maatschappelijke ondernemingen in de regio, krijgen trainingen en worden persoonlijk gecoacht. In totaal is er 1,3 miljoen euro voor de programma’s beschikbaar vanuit ZONWM en 0,9 miljoen vanuit de gemeente.

De maatschappelijke diensttijdprogramma’s zijn een samenwerking van de gemeente Utrecht, Starters2Communities, On the Move, Vrijwilligerscentrale Utrecht, De Wilg, stichting Krachtwijken, PCOU Willibord en NUOVO. Wethouder Maarten van Ooijen: Als je jong bent sta je voor een hoop keuzes en vragen die de nodige twijfels en onzekerheid met zich meebrengen. Welke talenten bezit ik? Wat voor werk zie ik mezelf later doen? De maatschappelijke diensttijdprogramma’s geven het zelfvertrouwen van de jongeren een boost. Deelnemers werken aan hun talenten, dragen hun steentje bij aan een mooier Utrecht en breiden hun netwerk uit.”

Ervaringen van deelnemers

Oud-deelneemster Khadija (19): ‘Veel dingen leer je niet op school, maar juist door ze te ervaren. Dat is exact wat MDT mij bracht.’

Oud-deelnemer Sake (20): ‘Mijn MDT-programma was een mooie kans om te proeven aan het sociaal ondernemerschap. Door de duur van een half jaar zit je niet te lang vast maar krijg je wel de kans je verder persoonlijk te ontwikkelen en aan de slag te gaan met leiderschap. Hiernaast kwam ik veel in contact met start-ups en sociale ondernemingen wat natuurlijk heel goed is voor je netwerk.’

Meedoen
Op 17 februari 2022 starten er maar liefst drie nieuwe Missie 030-programma’s op het gebied van sociaal ondernemerschap en sport & events. De eerste informatiebijeenkomsten over deze programma’s staan gepland op 2 en 16 december. Aanmelden voor de komende programma’s kan via de website: www.missie030.nl. De programma’s worden gratis aangeboden. Over de FLOW-trajecten op de middelbare scholen worden leerlingen van de deelnemende scholen geïnformeerd.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht