nieuwsbericht gemeente Utrecht

De openbare ruimte tussen TivoliVredenburg, Hoog Catharijne en het Vredenburgplein moet groener, beter verlicht en veiliger worden. Daarvoor heeft het college van burgemeester en wethouders het ontwerp vastgesteld en naar de gemeenteraad gestuurd. Na het toevoegen van groen en plekken om te zitten is er geen plek meer voor geparkeerde fietsen, daarvoor komt in de directe omgeving meer ruimte.

De straten rond TivoliVredenburg, de zogenoemde Hollandse en Vlaamse Toren, hebben weinig uitstraling en worden in de avonduren als verlaten en sociaal onveilig ervaren. Wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ordening): “In het gebied rondom het muziekcentrum zijn dag en nacht mensen en we willen dat iedereen zich daar veilig en op z’n gemak voelt. Dat is nu niet zo, maar door de openbare ruimte aan te pakken creëren we een fijner gevoel voor bezoekers en omwonenden. Zo wordt het een groene, mooi verlichte plek waar je kunt zitten en sluit het gebied straks echt aan op een mooie binnenstad.” 

Inrichting 

De planten en bomen komen in bakken en er komt groen tegen de gevels van de gebouwen. Het groen op straatniveau wordt gecombineerd met plekken om te zitten en ook voor de gevel van TivoliVredenburg komen zitjes. Met goede verlichting zijn deze straten ook in de avond prettig om doorheen te lopen, bijvoorbeeld als nachtroute naar het centraal station. Om ruimte te maken voor groen en verblijven is er alleen plek voor voetgangers en moeten de straten verder vrij blijven voor de toegang voor nood- en hulpdiensten. Er is dan geen ruimte meer voor geparkeerde fietsen, die worden verwijderd als ze worden neergezet. 

Uit onderzoek blijkt dat in de omliggende stallingen (Vredenburg, Laag Catharijne en House Modernes) voldoende capaciteit is om de huidige geparkeerde fietsen van de Hollandse en Vlaamse Toren op te vangen. Klépierre en TivoliVredenburg helpen mee om bezoekers beter te wijzen op deze stallingen. Daarnaast worden in de directe omgeving 200 extra fietsparkeerplekken gemaakt binnen 150 meter op de St. Jacobsstraat, Jacobskerkhof, Lange Koestraat, Catharijnekade, Vredenburg en Rijnkade.

Voortgang 

De herinrichting van de openbare ruimte is onderdeel van de gebiedsaanpak rond TivoliVredenburg. In de loop van 2024 krijgt muziekcentrum TivoliVredenburg een extra entree op de hoek van het Vredenburgplein en wordt de zichtbaarheid van TivoliVredenburg verbeterd door middel van verlichting en naamgeving en het verlevendigen van de plint in de Vlaamse Toren. De herinrichting van de openbare ruimte is gepland voor de zomer en najaar 2024. 

 

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht