Nacht van de Utrechtse Geschiedenis

Op zaterdag 12 oktober vindt de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis plaats: een boordevol avond- en nachtprogramma met lezingen, talkshows, (VR) tours, muziek, exposities, theater en debat. De Nacht wordt geopend in het Stadhuis door wethouder Anke Klein.

Het thema van deze editie is Zij Hij Wij. Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen? Tijdens de Nacht van de Utrechtse geschiedenis gaan we op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen en presenteren historici en erfgoeddeskundigen de nieuwste inzichten over de geschiedenis van de stad Utrecht.

Het programma vindt plaats op drie locaties: het Stadhuis, Het Utrechts Archief en het Centraal Museum. Vanuit deze locaties vertrekken nachtwandelingen met gidsen van Gilde Utrecht en excursies naar de Romeinse muur en naar het hoofdgebouw van de Kameren van Maria van Pallaes.

Hoogleraar Beatrice de Graaf vertelt over de turbulente Utrechtse jaren van de Napoleontische bezetting. In de talkshow Zij/hij, zei hij?! gaan we in gesprek over gendervooroordelen in geschiedenisonderzoek. Conservator Stadsgeschiedenis René de Kam praat je bij over de onstuimige levensloop van Kanaleneiland en Hoog Catharijne in de expositie Dromen in Beton. Tentoonstellingsmakers van het Utrechts Archief tonen hun favoriete objecten in de pas geopende expositie Utrecht begint hier. De archeologen van de gemeente Utrecht presenteren je de mooiste topvondsten van het afgelopen jaar. Gewapend met een VR-bril beleef je een Romeinse fort van binnenuit. PechaKucha Night Utrecht zet twaalf jonge Utrechtse makers en avonturiers op het podium die verknocht zijn aan geschiedenis en erfgoed. En verder heel veel inspirerende sprekers, workshops en nachtelijke excursies.

Het volledige programma en meer informatie is te vinden op: www.nachtvandeutrechtsegeschiedenis.nl
 

null

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht