Nieuw Museumhotel en uitbreiding nijntje museum

Het college heeft het startdocument vastgesteld voor een bijzonder Museumhotel in de Lange Nieuwstraat en voor de uitbreiding van het nijntje museum aan de Agnietenstraat. Het hotel krijgt maximaal 84 kamers. Eigenaar VORM Ontwikkeling neemt samen met Bouwinvest Dutch Institutional Hotel Fund N.V. het initiatief voor het plan.

 

Het beschermde stadsgezicht van het gevelbeeld aan de kant van de Lange Nieuwstraat blijft behouden, terwijl het pand wordt verduurzaamd. Aan de achterzijde wordt een gebouw gesloopt. Daar komt nieuwbouw voor in de plaats; een paviljoen voor het Museumhotel en een paviljoen voor het nijntje museum. De nieuwbouwpaviljoens sluiten aan bij het karakter van de bestaande bouw.

Onderzoek naar de Utrechtse hotelmarkt leerde onlangs dat de stad er de komende drie jaar 15 tot 21 hotels bij krijgt met in totaal 1500 tot 1800 bedden. De plannen voor het Museumhotel vallen daar ook onder. “We willen het bouwen van nieuwe hotels of het ombouwen van panden tot hotels alleen in uitzonderlijke gevallen laten plaatsvinden”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken en Ruimtelijke Ontwikkeling). “Het moet dan gaan om een monumentaal of bijzonder pand en een bijzonder concept. De opzet van het Museumhotel is daarvan een voorbeeld: dit is zo uniek, dat het iets bijzonders toevoegt aan het hotelaanbod van onze stad.” Het hotel gaat hierbij een structurele samenwerking aan met het Centraal Museum.

Nieuwbouw nijntje museum
“Het nijntje museum wil graag uitbreiden, omdat de bezoekersaantallen stijgen,” zegt Marco Grob, zakelijk directeur van het Centraal Museum. “En ook om nieuwe ambities, zoals de realisatie van het nijntje theater en een bezoekersrestaurant goed op te kunnen vangen.”

De uitbreiding van het nijntje museum met nieuwbouw aan de achterzijde, biedt de mogelijkheid om één van de belangrijkste culturele trekkers van Utrecht verder uit te bouwen. De uitbreiding wordt gedragen door het Centraal Museum dat zelf de financiering hiervoor verzorgt. Eerder werd bekend dat Mercis en de BankGiro Loterij beide een miljoen euro bijdragen.

Meer informatie is te vinden in het startdocument.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht