Nieuw thuis voor zwerfkippen Julianapark en omgeving

De zwerfkippen in het Julianapark en omgeving krijgen een nieuw onderkomen bij een gespecialiseerde opvang in Drenthe. Dat is beter voor het welzijn van de kippen zelf, de verkeersveiligheid en we gaan overlast in woonstraten tegen. Alle kippen worden de komende tijd overgeplaatst.

Een belangrijke reden om de dieren nu te verplaatsen is de aanwezigheid van vogelgriep in Nederland. Omdat de dieren los rondlopen, is er een risico op een vogelgriep-uitbraak. Dat wil de gemeente voorkomen, want dan zouden alle vogels in en rond het park geruimd moeten worden. 

Dierenwelzijn en veiligheid voorop

“Dierenwelzijn en veiligheid staan voorop”, zegt wethouder Linda Voortman (Dierenwelzijn). “Al vinden we het ook spijtig dat we de kippen moeten overplaatsen. We hebben het beste met de kippen voor. Daarom brengen we ze allemaal onder bij een gespecialiseerde opvanglocatie die goed voor ze kan zorgen.” De dieren komen in een opvangvoorziening van Hofganzen (Akka’s Ganzenparadijs) in Dalen. De gemeente ziet er op toe dat de verplaatsing diervriendelijk verloopt.  

De Dierenbescherming is blij dat de kippen een nieuw thuis krijgen. ”Het is voor iedereen, maar vooral voor de kippen zelf, het beste om ze elders goed onderdak te bieden. De verkeersveiligheid raakte in het geding en kippen werden overmatig gevoerd, wat weer leidde tot overlast van ratten", zegt Niels Kalkman van de Dierenbescherming.

Zomer 2021

In de zomer van 2021 werd er al een groot aantal kippen naar dezelfde opvanglocatie gebracht. Dat gebeurde om de ervaren overlast in Zuilen te verminderen, de verkeersveiligheid te verbeteren en de verhouding tussen hanen en hennen weer in evenwicht te brengen. Dat is gelukt, maar het aantal kippen in het Julianapark en omgeving was inmiddels weer snel toegenomen.

Voor meer informatie, zie de raadsbrief.

Foto (gemeente Utrecht)

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht