nieuwsbericht gemeente Utrecht

Er is een nieuwe locatie gevonden voor het, door Utrechters zo geliefde, neon-kunstwerk van Korrie Besems. De 26 meter lange REBUS komt te hangen aan de achtergevel van het Beatrixgebouw. Dat is aan de kant van Utrecht Centraal Station.

“Dit is echt de plek die het kunstwerk verdient,” vertelt initiatiefnemer Ann de Vries, “op deze locatie zal het veel mensen bereiken: wandelaars, reizigers vanuit de trein, bus, tram, mensen in het Rabobankkantoor en het Stadskantoor. Een droomlocatie dus, want dit kunstwerk verdient een groot podium. Daarom vind ik de link met het Beatrixgebouw en -theater ook erg mooi.”

Tekst gaat door onder foto.

De beoogde nieuwe locatie. Met op de foto van links naar rechts: Peter van der Veer (Jaarbeurs), Korrie Besems (Kunstenaar), Tom Prosman (Rabobank, namens Ondernemersfonds Utrecht), Tarik Yousif (Hoofd Culture Zaken gemeente Utrecht),  Ann de Vries (Initiatiefnemer, Project Rebus Utrecht), Jordi Versluis (NL Signing). Foto: Rick Huisinga Fotografie.

Gered van sloop, gesteund door het Ondernemersfonds

Het kunstwerk werd in 2017 door De Vries en een aantal medestanders gered van de sloop van het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat, waar het ruim 20 jaar hing. Het kunstwerk is tijdens de sloop van het Woudagebouw in eigendom overgedragen aan De Vries. Zij en de andere medestanders hebben het opgeborgen, deels opgeknapt en zijn op zoek gegaan naar een nieuwe locatie voor het kunstwerk. De gemeente en Ondernemersfonds Utrecht (OfU) hielpen daarbij.

Dankzij lokale ondernemers die een financiële bijdrage leverden vanuit OfU kan het kunstwerk gerestaureerd worden door een professionele restaurateur en krijgt het binnenkort dus een nieuwe plek. OfU is blij met de samenwerking. Vanuit verschillende gebieden in de stad werken particulieren en ondernemers mee aan dit project. “De ondernemers zijn blij dat het kunstwerk op het Beatrixgebouw komt te hangen,” laat Tom Prosman, namens de Rabobank betrokken bij OfU, weten. “Veel van hen werken in het stationsgebied. Daarom is de nieuwe plek van het kunstwerk een mooi centraal punt.”

Kunst in de openbare ruimte

De gemeente Utrecht, de Jaarbeurs, Besems en De Vries zijn overeengekomen dat het kunstwerk tenminste 5 jaar aan de achtergevel van het Beatrixgebouw komt te hangen. Voordat het kunstwerk op de nieuwe locatie geplaatst wordt, draagt De Vries het eerst over aan de gemeente Utrecht. Zij zijn vanaf dan de nieuwe eigenaar van het kunstwerk. Het kunstwerk wordt onderdeel van de gemeentelijke kunstcollectie.

Kunstenaar Korrie Besems maakte ‘Zonder titel (REBUS)’ voor de grote lichtkunst-tentoonstelling Nachtregels in 1991. Deze tentoonstelling werd georganiseerd door het Centraal Museum. Het kunstwerk bestaat uit neonletters die samen een rebus vormen. “De REBUS is gemaakt voor iedereen: het is geen moeilijke of elitaire kunst, het is vooral leuk”, vertelde Besems er eerder over, “De vorm nodigt uit om de tekst op te lossen en langer na te denken over de raadselachtige zin.”

Tot een aantal jaar na de tentoonstelling heeft het kunstwerk gebrand. Daarna gingen de neonlichten uit. De REBUS hing tot 2017 zonder licht aan Woudagebouw, onderdeel van het Willem Arntszhuis aan de Lange Nieuwstraat. In 2019 stond het eerste gerenoveerde deel, D=UK, tijdelijk in het nieuwe stadskantoor. Vanaf het najaar van 2021 is het neonkunstwerk weer in volle glorie te bewonderen op de buitenmuur van het Beatrixgebouw.

De ‘REBUS’ aan het Woudagebouw.

Foto: Robert Oosterbroek

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht