nieuwsbericht gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht lanceert een nieuwe website waarmee inwoners en bezoekers Utrechts erfgoed kunnen ontdekken. In de historische binnenstad, maar ook in de jonge wijken is veel bijzonder erfgoed bewaard. Via de website kunnen inwoners op zoek naar erfgoed in de buurt en meer te weten komen over de geschiedenis van hun stad. De website erfgoed.utrecht.nl is vanaf 11 november online, op de laatste dag van de viering van 900 jaar stadsrechten in Utrecht.

Erfgoed op de kaart
De vele verhalen die het onderzoek naar het verleden van Utrecht heeft opgeleverd zijn met de nieuwe erfgoedwebsite toegankelijk gemaakt. “Utrecht telt ongeveer 3.000 monumenten; zo'n 1400 rijksmonumenten en 1600 gemeentelijke monumenten”, aldus wethouder Erfgoed Rachel Streefland. “Met 3D-modellen illustreren we hoe de stad zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld, bijvoorbeeld het ontstaan van de werven langs de Oudegracht en de ontwikkeling van het Domplein. Verhalen die het waard zijn om verteld te worden.”

De verhalen zijn ingedeeld op onderwerp en periode en zijn daarnaast te benaderen via een locatie op een kaart. Bezoekers kunnen daardoor heel makkelijk zien welk erfgoed er in hun buurt te vinden is. Ook zijn er onderzoeksrapporten, brochures, publicaties en informatiekaarten te vinden met meer achtergrondinformatie. De website zal steeds worden aangevuld met nieuwe verhalen en informatie. Binnenkort wordt er aan de website nog een activiteitenkalender toegevoegd waarop erfgoedactiviteiten zoals evenementen, wandelingen en exposities, worden aangekondigd.  

Onderzoek naar het verleden
Al 50 jaar doet de gemeente onderzoek naar de bewonings- en bouwgeschiedenis van de stad. Hierdoor weten we tegenwoordig veel meer over de lange geschiedenis van Utrecht. Door bouwhistorisch onderzoek kunnen we tegenwoordig veel vertellen over de eerste middeleeuwse stenen huizen, stadskastelen en kerken. Ook over het jonge erfgoed uit de 20e eeuw is veel kennis beschikbaar. Door archeologisch onderzoek weten we hoe het leven eruitzag voordat Utrecht stadsrechten kreeg. Zo hebben archeologen de afgelopen jaren meerdere vroegmiddeleeuwse nederzettingen, havens en schepen ontdekt. Ook is bijna het complete grenssysteem van forten, wachttorens en wegen in kaart gebracht dat de Romeinen 2000 jaar geleden op de plek van het huidige Utrecht aanlegden. Door de vondst van een stukje houtskool weten we dat er 13.000 jaar geleden ook al mensen in de omgeving van Utrecht rondzwierven.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht