Nieuwe woonwijk Cartesius: aanwinst voor Utrecht

Utrecht gaat volgend jaar Cartesius bouwen; een nieuwe, duurzame wijk met in totaal 2800 woningen, vlak naast station Zuilen. De gemeenteraad heeft de afgelopen nacht het bestemmingsplan voor de laatste fasen 2-6 vastgesteld. Dit plan maakt de bouw van circa 2500 woningen voor diverse doelgroepen mogelijk. Daarnaast komen er allerlei nieuwe voorzieningen.

Cartesius wordt een levendige en gezonde stadswijk met twee parken, een basisschool, sporthal, een supermarkt met een biologisch en gezond assortiment, horeca en ruimte voor cultuur. In de wijk komen sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en koop- en huurwoningen in de vrije sector. Ontwikkelaars MRP en Ballast Nedam Development bouwen volgens de laatste inzichten op het gebied van gezondheid, duurzaamheid, ecologie en circulariteit. Nu de gemeenteraad heeft ingestemd met het bestemmingsplan, kan de bouw volgend jaar starten.

Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling) ziet Cartesius als een voorbeeld van een gezonde woonwijk in een tien-minuten-stad: “Het ontwerp en de opzet van Cartesius stimuleren een gezonde leefstijl. De woningen zelf zijn niet alleen duurzaam, ook is er veel ruimte voor groen met parken om te wandelen of sporten. Er is er volop ruimte voor het gebruik van de benenwagen, de fiets, het OV en deelmobiliteit. Daarnaast worden er verschillende soorten woningen gebouwd, zowel koop als huur. Cartesius-bewoners vinden straks alle benodigde voorzieningen voor het dagelijkse leven binnen tien minuten.”

Onderlinge verbinding
Cartesius ligt tussen de Cartesiusweg en de sporen naar Amsterdam en Den Haag/Rotterdam. De nieuwe woonwijk komt dus rondom het monumentale CAB-gebouw te liggen, dat straks het kloppend hart van de nieuwe wijk wordt. Door stationsgebieden te ontwikkelen en te verdichten, stimuleert Utrecht het gebruik van het openbaar vervoer. De wijk wordt dan ook autoluw. Cartesius bestaat uit 6 fasen. In fase 2-6 is ruimte voor ongeveer 2500 woningen. De bouw van circa 300 woningen van de eerste fase is inmiddels gestart. Cartesius is geïnspireerd op de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones, waar mensen door onderlinge verbinding langer gelukkig en gezond leven.

Wonen in Cartesius
Een kwart van de 2500 woningen uit de fasen 2-6 zijn sociale huurwoningen. Ongeveer 500 daarvan kennen een bijzonder woonconcept. Voor een deel van deze sociale huurwoningen is een samenwerking met Portaal en de Stichting Tussenvoorziening tot stand gekomen, die woonruimte biedt aan bijvoorbeeld uitstromers uit maatschappelijke opvang of statushouders. Zij wonen samen met zogenaamde ‘dragende bewoners’; mensen die als buren een extra oogje in het zeil kunnen houden en die daar ook professionele begeleiding bij krijgen. Tenslotte komen er huurwoningen in de vrije sector en koopwoningen en koopappartementen. De eerste fase van Cartesius bestaat uit bijna 300 middenhuurwoningen. De bouw daarvan is inmiddels gestart.

Nieuwe locatie voor dB’s
Er is een nieuwe locatie voor dB’s gevonden op de Vlampijpstraat 63 in het Werkspoorkwartier in Utrecht. Het Cartesius Consortium, Gemeente Utrecht en grondeigenaar NS hebben vooral gekeken om voor dB’s een duurzame oplossing te vinden, waarin de muzikale broedplaats voor de stad behouden kan blijven. Het Werkspoorkwartier transformeert momenteel tot een aantrekkelijk vestigingsgebied voor ondernemers en wordt dé circulaire en culturele broedplaats van Utrecht.

Vervolg
Na vaststelling van het bestemmingsplan kan het consortium van ontwikkelaars omgevingsvergunningen aanvragen voor de bouw. Naar verwachting start de bouw van de eerste woningen van fase 2 eind 2022 en is de wijk zo’n 6 jaar later helemaal af. Voor meer informatie, zie www.utrecht.nl/cartesius.


Impressie van de gezonde woonwijk Cartesius

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht