nieuwsbericht gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht plaatst na een succesvolle proef meer onderwater plantenbakken aan de Zeehaenkade en de Catharijnesingel. Vorig jaar startten gemeente Utrecht, waterschap HDSR en ReefSystems met een proef met onderwater plantenbakken aan de damwanden bij Rotsoord. De kale, steile damwanden zijn voor vissen niet aantrekkelijk; er kan geen plant groeien en er is dus geen eten te vinden. Uit de proef blijkt dat de bakken vooral voor jonge vissen een ideale leefomgeving vormen. Vandaag worden als eerste stap rifblokken in de Catharijnesingel geplaatst.

Tijdens de proef zijn de plantenbakken in de gaten gehouden met onderwatercamera’s. Die lieten zien dat vooral jonge vissen worden aangetrokken door de waterplanten. Deze planten trekken voedsel aan zoals insectenlarven, waterslakken en andere waterdiertjes. Daarnaast zorgen de planten voor een schuilplek en een plek om voort te planten. Een ideale leefomgeving voor jonge vissen, zo blijkt.

Kees Diepeveen, wethouder Openbare Ruimte: “We zijn erg blij met deze eerste resultaten. We hebben honderden kilometers aan sloten, grachten en vijvers. Al dat water willen we schoon en aantrekkelijk houden voor mensen én dieren. De onderwater plantenbakken blijken ons daarbij echt te kunnen helpen. Dit jaar breiden we de proef daarom verder uit naar andere delen van de stad.”

Extra onderwaterplantenbakken langs de Zeehaenkade en Catharijnesingel

Later deze week breidt de gemeente de proef uit naar de Zeehaenkade en richt de plantenbakken anders in dan bij Rotsoord. De waterplanten zullen iets groter zijn voordat ze geplaatst worden in de bakken. Er komen 18 bakken met daarin de grote egelskop, gele lis en kleine lisdodde. Deze planten kunnen goed tegen de golfslag van bootjes. We plaatsen er gaas overheen, zodat watervogels de planten niet beschadigen. Ook plaatsen we bij deze proef onder de plantenbakken een korf met houtblokken en takken, zodat er nog meer schuilplaatsen en aanhechtingsmogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld algen, dansmuggen, wormen, mosselen en kleine vissen. Een deel van de planten komt boven het water uit en is te zien voor buurtbewoners en voorbijgangers.

Daarnaast worden vandaag zogenaamde ‘rifblokken’ geplaatst die onder de nieuwe kanosteiger en de verlenging van een huidige steiger langs de Catharijnesingel komen. De rifblokken zijn stapelbare holle buizen, gemaakt van gerecycled beton. Ook hier is het voordeel dat er meer schuilplaatsen en aanhechtingsmogelijkheden gecreëerd worden voor onderwater natuur.

De rifblokken worden in decatharijnesingel geplaatst. Foto van CU2030
De rifblokken worden in decatharijnesingel geplaatst. Foto van CU2030

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht