nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrechtse kunstenaars krijgen de kans op de opdracht een portret van voormalig burgemeester Jan van Zanen te maken. Sinds 1903 is het traditie in Utrecht dat de burgemeester na beëindiging van zijn/haar termijn vereeuwigd wordt in een portret. Het kunstwerk komt te hangen in de portrettengalerij in de entree van het Stadhuis.

Alle in de gemeente Utrecht woonachtige professionele kunstenaars zijn uitgenodigd om zich kandidaat te stellen voor de uitvoering van een kunstwerk van Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht van 2014-2020.

Poseersessies
Jan van Zanen zal zelf twee keer poseren zodat kandidaten schetsen kunnen maken. De schetssessies zijn gepland op 13 oktober 2021. In totaal kunnen 40 kunstenaars deelnemen aan deze schetssessies.

De selectie
De definitieve keuze van de winnende schets wordt eind november bekend gemaakt. De jury bestaat uit Frank Koolen (studieleider HKU Fine Art), Laurie Cluitmans (conservator hedendaagse kunst Centraal Museum en lid Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving gemeente Utrecht) en Jan van Zanen. De geselecteerde kandidaat krijgt voor de opdracht een vergoeding van maximaal 10.000 euro.  
Schetsen van alle kandidaten worden in het voorjaar van 2022 in het Stadhuis geëxposeerd. Ook wordt er in 2022 een officiële onthulling van het winnende portret in de portretgalerij georganiseerd.

Meedoen?
Wilt u meedoen aan poseersessie? Meld u dan voor 1 oktober aan via: burgemeestersportret@utrecht.nl, o.v.v. Portret Jan van Zanen.
Na uw inschrijving ontvangt u informatie over de locatie en het tijdstip van een van de twee poseersessies en de vervolgplanning. De eerste 40 aanmeldingen worden uitgenodigd voor de schetssessie. U kunt uw schets(en) tot en met 5 november aanleveren.

Vergoeding deelnemers
Alle kunstenaars die een schets indienen en met hun werk aan de expositie deelnemen ontvangen een bedrag van € 220,- exclusief BTW. Dat is volgens de regels van de Fair Practice Code en op basis van vergoedingsrichtlijnen voor bestaande kunst.

Kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl/burgemeestersportret. Mail voor vragen over de procedure naar burgemeestersportret@utrecht.nl of bel met de afdeling Culturele Zaken via telefoonnummer 14 030.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht