nieuwsbericht gemeente Utrecht

Lien Vos-van Gortel was in 1981 de eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht. Ze was een bestuurlijke pionier en voelde zich thuis in die rol. Van 1974-1981 was ze al de eerste vrouwelijke wethouder van Den Haag, met een portefeuille die in die tijd niet direct met een vrouw geassocieerd werd: financiën, organisatie en automatisering.

Met Lien Vos-van Gortel als burgemeester zette Utrecht in de jaren tachtig de eerste stappen op weg naar een grote stadsuitbreiding en stond ze aan de wieg van Leidsche Rijn. Ze was nuchter, goedlachs en soms wat verlegen. Politiek was ze een liberaal in hart en nieren. Ze had altijd aandacht voor iedereen en ieders belang en werd gewaardeerd om haar informele aanpak. Bestuurlijk gaf ze wethouders en raadsleden graag de ruimte. Toen ze in 1992 het burgemeestersambt verruilde voor de Raad van State bleef ze in Utrecht wonen. Lien Vos-van Gortel was tot haar overlijden een zeer betrokken Utrechtse. Burgemeester Sharon Dijksma ontmoette Lien Vos-van Gortel afgelopen december en omschreef haar toen als ‘een bijzonder kwiek en humoristisch mens. Een inspirerende bestuurder. We hadden de nodige overeenkomsten. Net als ik werd ze op haar 49e burgemeester van Utrecht en is ze moeder van drie kinderen’.

Utrecht zal haar missen.

Condoleanceregister

De komende dagen kan iedereen in het Stadhuis, Stadskantoor en wijkservicecentrum Vleuten-De Meern het condoleanceregister van Lien Vos-van Gortel ondertekenen. Ook online kunnen Utrechters een bericht achterlaten.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht