nieuwsbericht gemeente Utrecht

Heeft u een goed idee voor een nieuwe bestemming voor het brugwachtershuisje aan de Oranjebrug? U kunt nu een plan insturen om zelf een activiteit te starten in dit ongebruikte gebouwtje. Uit alle ingestuurde plannen kiest de gemeente samen met buurtbewoners een winnaar. Die mag zijn of haar idee realiseren in het gebouwtje.

Nieuwe bestemming 

Het brugwachtershuisje, op de grens tussen Hoograven en Rivierenwijk, is eigendom van de gemeente Utrecht en wordt al jaren niet gebruikt. Dat is natuurlijk zonde van de ruimte. Het huisje is uitgekozen als proef, waarbij de gemeente iedereen uitnodigt om in dit gebouwtje zelf een activiteit te starten. Zo wil de gemeente kijken of - en hoe - er in de toekomst ongebruikte gebouwen van de gemeente beschikbaar kunnen worden gesteld voor initiatieven die bijdragen aan een levendige buurt.

Het gebouwtje is niet groot: slechts een paar vierkante meter. De gemeente wil een nieuwe bestemming overlaten aan de creativiteit van geïnteresseerden. De gemeente denkt aan een initiatief dat bijdraagt aan een levendige buurt. Dus dat toegankelijk is voor iedereen en een maatschappelijke functie heeft. Wethouder Dennis de Vries (Vastgoed): “We zijn heel nieuwsgierige met welke creatieve plannen mensen komen. Het is leuk dat de ideeën vanuit de stad zelf komen, en niet in het Stadskantoor worden bedacht. We hopen op een mooie invulling, die van meerwaarde zal zijn voor de buurt. Het huisje mag dan klein zijn, maar kan écht iets gaan toevoegen aan Hoograven en Rivierenwijk.”

Kiezen met buurtbewoners

Uiteindelijk zullen vooral buurtbewoners gebruik gaan maken van de nieuwe voorziening die in het brugwachtershuisje komt. Daarom is het belangrijk dat de nieuwe bestemming van het huisje past bij de wensen van de buurt. In de voorbereiding van het project dachten omwonenden mee wat wel en niet gewenst is in het brugwachtershuisje. Dat heeft de gemeente zoveel mogelijk verwerkt in de voorwaarden. Daarnaast wordt het winnende initiatief samen met buurtbewoners gekozen. Nadat plannen voor het huisje zijn verzameld, worden bewoners uit Hoograven en Rivierenwijk uitgenodigd om te stemmen op hun favoriete plan.

Stuur uw plan nu in

De gemeente heeft een uitnodiging gemaakt. Daarmee nodigen we iedereen uit om een plan in te sturen voor het brugwachtershuisje. Iedereen mag dat doen. Het maakt niet uit of u een particulier of een ondernemer bent, of dat u in Utrecht woont of niet. Wel moet het plan voldoen aan de voorwaarden die in de uitnodiging staan. In de uitnodiging is onder andere te lezen:

  • Welke ideeën voor het brugwachtershuisje wel en niet gewenst zijn;
  • wat er allemaal in je plan voor het brugwachtershuisje moet staan; en
  • hoe de gemeente de binnengekomen plannen beoordeelt.

U vindt de uitnodiging op denkmee.utrecht.nl/brugwachtershuisje. De inschrijving om plannen in te sturen is geopend tot en met 13 september 2024. Naar verwachting wordt het winnende idee eind 2024 bekend gemaakt. Het huisje wordt aan de winnaar verhuurd. De winnaar is dan zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van zijn of haar plan.

Op denkmee.utrecht.nl/brugwachtershuisje vindt u meer informatie over dit project.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht