Proef Vismarkt stimuleert fietsers af te stappen bij drukte

Sinds mei 2018 is het voetgangersgebied in de binnenstad groter geworden. Als onderdeel van de evaluatie van deze uitbreiding vindt de komende twee weken een proef plaats waarbij fietsers worden gestimuleerd om af te stappen als het druk is op de Vismarkt.

Wat houdt de proef in?
Op donderdag 1 november worden twee camera’s opgehangen en een tijdelijk led-scherm geplaatst op de Vismarkt. De camera’s tellen het aantal voorbijkomende voetgangers en fietsers. De boodschap op het LED-scherm kunnen we laten variëren op basis van de actuele drukte op straat. Op deze wijze kunnen we op drukke momenten fietsers bijvoorbeeld vragen om af te stappen. Vanuit privacyredenen worden de camerabeelden anoniem gemaakt en niet bewaard.
 
Waarom doet de gemeente deze proef?
Met deze proef wil de gemeente onderzoeken of het helpt om fietsers te vragen af te stappen als het druk is. Om op die manier bij te dragen aan een veilig en aantrekkelijk voetgangersgebied. Bij de proef wordt gebruikt gemaakt van techniek en software die nog in ontwikkeling zijn. De proef moet uitwijzen of deze techniek vaker kan worden toegepast.

Evaluatie
De uitkomsten van de proef worden meegenomen in de evaluatie van de uitbreiding van het voetgangersgebied. De evaluatie bestaat daarnaast uit tellingen van voetgangers en fietsers en een enquête onder gebruikers van het voetgangersgebied. Het eerste kwartaal van 2019 is de evaluatie klaar.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht