nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrechters kunnen vanaf 1 maart reageren op de plannen voor het nieuwe ontwerp voor Park Paardenveld. In het zogeheten concept-Integraal Programma van Eisen (IPvE) staat o.a. dat het park ingericht wordt in dezelfde stijl als de rest van het Singelpark. Er komen twee wandelpaden op verschillende hoogtes. Het water blijft goed zichtbaar en bereikbaar vanuit het park en extra bomen en beplanting maken het park groener en meer biodivers. Zowel zonaanbidders als mensen die in de schaduw willen zitten, vinden een geschikt plekje in het park.

Om ruimte te maken voor het groen, horeca, de nieuwe paden en fietsparkeren in het concept-IPvE krijgen 14 parkeerplekken voor auto's een nieuwe invulling. Er verdwijnen 6 parkeerplekken in de Nieuwekade en 8 in de straat Paardenveld. De mogelijkheid voor een permanente toiletvoorziening wordt nog onderzocht. Tot die tijd kunnen parkbezoekers in het voorjaar en de zomer gebruik blijven maken van een tijdelijke voorziening.

Wethouder Eelco Eerenberg (Stationsgebied): “Het Park Paardenveld aan de prachtige Utrechtse singel moet een plek worden waar de stad nog meer van gaat houden. In potentie een geweldige plek, maar nu nog te veel stenen en niet goed aangesloten op de omgeving. We maken een park voor alle Utrechters, jong en oud. In het nieuwe Park Paardenveld kunnen mensen lekker liggen op het gras of samen sporten of spelen. En niet alleen in de zomer. Ook in andere seizoenen is het er straks aangenaam. Voor de horeca maken we meer ruimte rond de parkeergarage bijvoorbeeld met een terras aan de parkzijde.”

Een park voor iedereen

Park Paardenveld is onderdeel van het Singelpark en ligt helemaal in het noorden van de binnenstad. Het concept-Integraal programma van Eisen is gemaakt met input van de stad, de gebruikers van het park. Utrechters hebben hun wensen en ideeën gegeven via een DenkMee-vragenlijst. Er zijn meerdere bijeenkomsten geweest met omwonenden en ondernemers rondom het park en andere geïnteresseerden. In april 2023 is het park op een paar punten al tijdelijk aangepast. Er zijn parkeerplaatsen en betonplaten weggehaald en er zijn gras en bloemen gezaaid. We hebben picknickbankjes en stoelen neergezet. De evaluatie van deze tijdelijke aanpassing is ook meegenomen in het concept-IPvE.

Ophalen ideeën voor invulling parkeergarage Paardenveld

Ook starten we met het ophalen van inspiratie voor de invulling van de parkeergarage aan het Paardenveld. Op welke manier kan het gebouw van toegevoegde waarde zijn voor buurt en stad? Alle Utrechters kunnen vanaf nu hun ideeën voor toekomstige invulling van parkeergarage Paardenveld delen via Denk Mee. Rond de parkeergarage zijn milieuvriendelijke borden met QR- code zichtbaar zodat passanten ter plekke kunnen reageren. Ook zijn de huidige huurders en gebruikers van de parkeergarage, betrokkenen bij Park Paardenveld en initiatiefnemers uit de stad uitgenodigd om hun ideeën te delen.

Reageren

Reageren op het concept-Integraal Programma van Eisen voor Park Paardenvel kan door een mail te sturen naar parkpaardenveld@utrecht.nl. Op www.utrecht.nl/parkpaardenveld staat meer informatie en is het concept-IPvE in te zien. Reageren kan tot 12 april. Op 11 maart is er een inloopavond in het Stadskantoor, Stadsplateau 1.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht