nieuwsbericht gemeente Utrecht

De restauratie van de Domtoren is naar verwachting in de zomer van 2024 volledig afgerond. Dat is enkele maanden eerder dan gepland. Oorspronkelijk was rekening gehouden met afronding van de werkzaamheden in november 2024. Ook blijft de restauratie naar verwachting binnen het budget van 37,2 miljoen euro.

De eerste steigers verdwijnen in januari 2023 van de torenspits, waarna in de zomer de afbouw van de steiger begint rond de lantaarn. Daarmee komt de bovenste veertig meter van de toren vrij. De afbouw van de steiger gaat stapsgewijs verder tot de steiger naar verwachting in april 2024 is afgebouwd. In augustus moet ook de bouwplaats verdwenen zijn.

“Het is fantastisch dat we de Domtoren binnenkort weer in volle glorie kunnen zien”, zegt wethouder Dennis de Vries (vastgoed). “Na al die jaren in de steigers zal het voor veel kinderen, studenten en andere nieuwkomers in Utrecht de eerste keer zijn dat ze het icoon van de stad kunnen zien. Ik ben blij dat dat waarschijnlijk ook nog eens eerder dan gepland is én binnen het budget, iets wat niet vanzelfsprekend is bij zo’n enorme en ingewikkelde klus.”

Bezoekerslift t/m de kerstvakantie
Bezoekers van de Domtoren kunnen nog tot en met de kerstvakantie (zondag 8 januari 2023) gebruikmaken van de tijdelijke bezoekerslift naar de torenspits. Daarna verdwijnt het bezoekersplatform om de torenspits te kunnen restaureren. Rondleidingen blijven mogelijk via de trappen. Vanwege de restauratie van de traptoren in de lantaarn, gaan rondleidingen tussen 9 januari en eind april niet verder dan 70 meter hoogte. Vanaf mei is het hoogste punt weer te bezoeken en kunnen bezoekers enkele maanden eerder dan gepland ook de eerste resultaten van de restauratie van dichtbij zien.

Met de restauratie moet de 112 meter hoge Domtoren de komende vijftig jaar gevrijwaard zijn van groot onderhoud. De restauratie startte eind 2019 en zou vijf jaar duren. De toren staat sinds 2017 in de steigers vanwege de restauratie en het onderzoek dat hieraan vooraf ging. De restauratie wordt uitgevoerd door aannemer Nico de Bont, die hierbij samenwerkt met Rothuizen Architecten en Adviseurs en Slotboom Steenhouwers.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht