nieuwsbericht gemeente Utrecht

Met de ondertekening van de akte is de oprichting van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Regio Utrecht een feit. Met dit ontwikkelingsfonds van 50 miljoen euro, wil de regio Utrecht het regionale economische ecosysteem verder versterken door te investeren in de innovatieve sectoren en maatschappelijke opgaven in de regio Utrecht.

Wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken): “Utrecht behoort tot Europa’s meest competitieve regio’s. Onze ambitie is dat we tot die top blijven behoren. Uiteraard zijn we ons ervan bewust dat de coronacrisis een enorme wissel trekt, maar we willen een regio blijven waar het klimaat voor ondernemers goed is. Juist in deze en de komende tijd kan de ROM Regio Utrecht goed helpen om dat te versterken.”

Doel
De ROM Regio Utrecht levert een bijdrage aan de uitvoering van de Regionale Economische Agenda (REA), versterkt het innovatieve bedrijfsleven en ondersteunt het brengen van innovaties naar de markt zodat belangrijke maatschappelijke vraagstukken opgelost worden. Op deze manier kunnen gemeenten en provincie samen met bedrijven en onderwijsinstellingen (‘Triple Helix’) de huidige economische toppositie zowel in crises als op langere termijn behouden. De ontwikkelingsmaatschappij deelt dan ook nadrukkelijk de drie belangrijkste speerpunten van de REA: een toekomstbestendige leefomgeving, gezonde mensen en digitalisering. Met business development, participaties en financieringen richt de ontwikkelingsmaatschappij zich dan ook voornamelijk op het innovatieve MKB dat actief is op deze thema’s.

Financiën
De ROM Regio Utrecht beschikt over een fonds van 22 miljoen euro, dat zal doorgroeien naar 50 miljoen. Dit bedrag wordt ingebracht door het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, de provincie Utrecht, gemeenten Amersfoort, Hilversum en Utrecht, de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Bovengenoemde partners zijn aandeelhouders in het investeringsfonds van de ROM Regio Utrecht.

De ontwikkelingsmaatschappij richt zich vooral op ondernemers en bedrijven die bijdragen aan de doelstellingen uit de Regionaal Economische Agenda; het verbeteren van het gezonde, stedelijke leven, zoals in de energietransitie, klimaatadaptatie, duurzame mobiliteit, circulariteit, welzijn, gezondheid, gezonde leefomgeving en digitalisering. Deze bedrijven kunnen bij de werkorganisatie van de ROM een ondersteuningsaanvraag doen voor hun businessplan en bedrijfsontwikkeling of een financieringsaanvraag. Een team van onafhankelijk experts beoordeelt of de aanvraag voldoet en gaat samen met het bedrijf op zoek naar financieringsmogelijkheden. Daarnaast zal de ROM zich ook bezighouden met het begeleiden van buitenlandse bedrijven bij hun komst naar de regio en het organiseren van handelsmissies voor bedrijven uit de regio Utrecht.

Organisatie
Diana Monissen wordt voorgedragen als voorzitter van de onafhankelijke Raad van Commissarissen voor de ROM Regio Utrecht. Monissen was afgelopen jaren bestuursvoorzitter van het Prinses Máxima Centrum. Daarnaast is zij in het verleden actief geweest in diverse bestuurlijke en toezichthoudende functies. De RvC zal onder haar leiding worden uitgebreid naar drie tot vijf leden. Haar benoeming zal in de eerste aandeelhoudersvergadering van de ROM Regio Utrecht worden bekrachtigd.

Arjan van den Born zal worden voorgedragen als kandidaat voor de functie van directeur/bestuurder van de ROM Regio Utrecht. Van den Born vervulde afgelopen jaren verschillende leidinggevende functies binnen de academische wereld en in het bedrijfsleven. Hij heeft brede en praktische ervaring met ondernemerschap, technologie en financiering als speerpunten. Daarnaast is hij als hoogleraar digitaal ondernemerschap, gespecialiseerd in de impact van digitale technologie op ondernemers; van startups tot gevestigde bedrijven. Hij neemt op 1 juli het stokje over van de kwartiermaker en interim-directeur, Nathal van Rijn.

Internationale werkzaamheden in de gemeenten Amersfoort, Utrecht en de provincie zullen ondergebracht worden bij de ROM Regio Utrecht. Dit betreft meerdere medewerkers. De werkorganisatie heeft intussen huisvesting gevonden in Utrecht aan de Euclideslaan 1 in Rijnsweerd (gebouw YinYang). Op het internet is de ROM Regio Utrecht te vinden op www.romregioutrecht.nl.

Coronacrisis
De ROM Regio Utrecht gaat van start in een tijd waarin de economische realiteit wordt gedomineerd door de coronacrisis. Vooruitlopend op de oprichting van de ontwikkelingsmaatschappij is onder leiding van Nathal van Rijn in de provincie Utrecht een organisatie opgericht voor de uitvoering van de Corona-overbruggings-Lening (COL-regeling) van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat. De COL-regeling ondersteunt start ups, scale ups en het innovatieve MKB, die geraakt worden door de coronacrisis. Deze uitvoeringsorganisatie voor de provincie Utrecht zal komende periode ingroeien in de ROM Regio Utrecht.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht