Romeinse weg legt historie Leidsche Rijn bloot

Bij archeologisch onderzoek in Rijnvliet in Leidsche Rijn hebben archeologen van de gemeente Utrecht een goed bewaard stuk Romeinse weg gevonden. In het bijzijn van wethouder Anke Klein werd de weg donderdag aan de pers getoond. Op zaterdag 8 september is het tijdens Open Monumentendag ook voor het publiek mogelijk om een stukje over de Romeinse weg te lopen en daarmee 2000 jaar na dato in de voetsporen van Romeinen te treden.

 

De Romeinse weg werd in 1997 voor het eerst gevonden in de wijk Veldhuizen. Dit vormde het begin van een archeologische ontdekkingstocht waarbij steeds meer duidelijk is geworden over de ligging, opbouw en functie van deze kilometers lange archeologische structuur. De weg was in de Romeinse tijd de belangrijkste landroute die de langs de Rijn gelegen forten met elkaar verbond.

De opgraving in Rijnvliet heeft veel informatie opgeleverd over de ligging van de weg. Verschillende bermgreppels en goed bewaarde delen van het oorspronkelijke wegdek, dat bestaat uit grind, zijn teruggevonden. De vondst van een bijl en slijpsteen laten zien dat er bij de bouw van de weg ook gebruik is gemaakt van houten palen waarvan een aantal in het oostelijk deel van Rijnvliet is aangetroffen. Het archeologisch onderzoek is nog niet afgerond en zal nog zeker enige weken doorgaan.

Open Monumentendag
De opgraving is zaterdag 8 september van 10.00 tot 16.00 uur toegankelijk voor publiek. De toegang is via de parkeerplaats van Metaal Kathedraal: Rijksstraatweg 20, Utrecht.

Wethouder Anke Klein (rechts) krijgt een zakje grind van de Romeinse weg overhandigd door gemeentelijk archeologen Marieke Arkema en Herre Wynia.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht