Sterrenwijkers kiezen kunst voor de wijk

Bewoners van Sterrenwijk hebben voor het project Kunst voor Sterrenwijk twee ontwerpen gekozen: ‘Vergezichten voor Sterrenwijk’ door Monique Broekman en ‘De Wijk als Fotoalbum’ door Maurice van Es en Luka Karssenberg. Sterrenwijkers hebben ruim twee weken kunnen stemmen op hun favoriete kunstwerk. Wethouder Anke Klein (Cultuur) heeft op 5 november de stembus geopend en met de aanwezigen de stemmen geteld. Van de 400 huishoudens die Sterrenwijk telt, zijn er 80 stemmen uitgebracht. Op de kunstwerken ‘Vergezichten voor Sterrenwijk’ en ‘De Wijk als Fotoalbum’ zijn een gelijk aantal stemmen uitgebracht.

De gemeente spreekt met de kunstenaars en de wijk om te kijken in welke vorm de kunstwerken allebei kunnen worden uitgevoerd. De exacte vorm en locaties worden in de komende maanden uitgewerkt. Hierna zullen de kunstenaars hun plannen uitwerken tot een definitief ontwerp. Hierbij werken zij samen met bewoners, de gemeente en sociaal makelorganisatie Dock Utrecht. In 2020 worden de kunstwerken in de wijk gerealiseerd.

Een wandschildering met speelhuisje
Kunstenaar Monique Broekman heeft tientallen Sterrenwijkers gesproken over hun geschiedenis en toekomst en over de belangrijke rol die sport speelt in de wijk. Deze verhalen en ontmoetingen heeft ze verwerkt in ‘Vergezichten van Sterrenwijk’; een werk uit drie delen. Als eerste element maakt ze een speelhuisje in de vorm van een replica van de verdwenen witte huizen van Sterrenwijk. Op de muur rond de ingang van Sterrenzicht komt een grote wandschildering. Hierop staan kinderen afgebeeld die ieder via een Ipad of een mobiele telefoon afbeeldingen laten zien die te maken hebben met de geschiedenis van de wijk; als vensters naar het verleden. Het derde deel van het ontwerp is een schildering van een wit ‘Sterrenwijk huis’ waaroverheen in verlichte neonletters afgewisseld de woorden Sterrenwijk-Zicht-Sterrenzicht-Vergezicht te zien zijn. Dit komt aan de achterkant van het buurtcentrum aan de Venuslaan.

null

Persoonlijke foto’s
Fotografen Maurice van Es en Luka Karssenberg hebben persoonlijke foto’s van Sterrenwijkers verzameld in de wijk. Ze ontvingen veel mooie foto’s, waaronder van de moeders in de wijk, feestende mensen, het buiten zitten en huisdieren. De foto’s laten verhalen en herinneringen zien die Maurice en Luka graag willen behouden en vereeuwigen in een kunstwerk. In hun ontwerp ‘De wijk als fotoalbum’ worden de foto’s van Sterrenwijkers vereeuwigd op emaille en aluminium. Deze worden in overleg met de bewoners en woningcoöperaties bevestigd op de buitenmuren van huizen verspreid over de wijk en komen terug in een speciaal fotoboek in gelimiteerde oplage voor de wijk.

null

Achtergrond Kunst voor Sterrenwijk
De kunstenaarsgroep Tilburg Cowboys, schilder Monique Broekman en fotografen Maurice van Es en Luka Karssenberg hebben de afgelopen zomer in Sterrenwijk bewoners gesproken om inspiratie op te doen voor het kunstwerk. De drie ontwerpen zijn op 18 oktober in buurtcentrum Sterrenzicht gepresenteerd. Binnen het kunstproject is een belangrijke rol weggelegd voor de Sterrenwijkers. Bewoners zijn in de verschillende fases, van ideevorming en de locatie in de wijk, tot en met de uiteindelijke keuze voor het kunstwerk betrokken. Bij de presentaties van de kunstenaars op 18 oktober waren de aanwezige bewoners aangenaam verrast door de manier waarop zij hun verhalen en het karakter van de wijk vertaald zagen in de ontwerpen. Ook bij een huis-aan-huis stemactie van de gemeente reageerde het overgrote deel van de wijkbewoners positief. Meer informatie over dit participatietraject en de betrokken kunstenaars leest u op www.utrecht.nl/kunstvoorsterrenwijk.

 

 

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht