Succesvolle pilot NIX18 krijgt vervolg

Uit de resultaten van een pilot blijkt dat 65% van de Utrechtse horecaondernemers de landelijke leeftijdsgrens naleeft en geen alcohol schenkt aan jongeren onder de 18. De pilot van de ‘Stichting NIX18 in Utrecht’, Koninklijke Horeca Nederland en de gemeente liep van 1 juli 2017 tot 1 juli 2018. Uit onderzoek in 2016 bleek dat slechts 15% van de horecaondernemers in Utrecht de landelijke leeftijdsgrens naleefde. Vanwege de succesvolle pilot is besloten om de werkwijze structureel voort te zetten.

De samenwerking tussen de gemeente en ‘Stichting NIX18 in Utrecht’ om de naleving te verbeteren, zijn vastgelegd in een nieuw convenant. Wethouder Victor Everhardt (Volksgezondheid) tekent dit convenant namens de gemeente: “Ik vind het belangrijk dat de schade aan de gezondheid van jongeren door alcoholgebruik wordt aangepakt. Daarom waardeer ik het dat de Utrechtse horeca haar verantwoordelijkheid neemt en dat dit ook een positief resultaat oplevert.”

Samenwerking
Alle deelnemende horecabedrijven zijn enthousiast over de pilot en de resultaten. Eddy Schouten, voorzitter van Stichting NIX18 in Utrecht: “Door de pilot is niet alleen de naleving verbeterd, maar zijn de horecaondernemers ook met elkaar in gesprek en werken we samen om het doel, het niet schenken aan minderjarigen, te bereiken.” ‘Stichting NIX18 in Utrecht’ laat de controles op de naleving van de leeftijdsgrens uitvoeren door een onafhankelijk en gespecialiseerd bureau. Deelnemende horecabedrijven krijgen minimaal vier controles per jaar; ieder kwartaal minstens een. Per overtreding op de leeftijdsgrens wordt één extra hercontrole binnen hetzelfde kwartaal uitgevoerd. De stichting streeft met haar deelnemers naar minimaal een gelijkwaardig of hoger gemiddeld nalevingspercentage van 65%.

Rol gemeente
De gemeente is bij de ondernemers van ‘Stichting NIX18 in Utrecht’ terughoudend in het reguliere toezicht op de controle op de leeftijdsgrens. Maar wanneer er drie keer een overtreding plaatsvindt, komt de ondernemer weer onder actief toezicht van de gemeente. Dit geldt ook bij klachten of excessen. Als de horecagelegenheid na een jaar onder gemeentelijk toezicht maximaal 1 overtreding op de leeftijdgrens heeft begaan, treedt de gemeente weer terughoudend op.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht